Sarkozy a legnépszerűtlenebb francia államfő

Vágólapra másolva!
A franciák négyötöde szerint nem javult a helyzetük azóta, hogy Nicolas Sarkozyt megválasztották államfőnek. Az elnök megítélése még soha nem volt ennyire rossz. Sarkozy a népszerűségvesztés miatt a jövő héten nagyinterjút ad öt politikai újságírónak.
Vágólapra másolva!

Még soha nem volt olyan népszerűtlen egy évvel megválasztása után francia államfő, mint Nicolas Sarkozy, akinek tetszési mutatója jelenleg 36 százalékon áll - derül ki az IFOP közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelyet a Journal du Dimanche című párizsi vasárnapi újság tett közzé.

A megkérdezettek jelentős többsége, 79 százaléka nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a franciák helyzete javult-e a tavaly májusban megválasztott Sarkozy egyéves elnöksége alatt. Igennel csak 21 százalék felelt. Az államfő tevékenységével már a kormánypárti szavazók többsége is elégedetlen, 55 százalékuk.

Nicolas Sarkozy tetszési mutatója az elmúlt hónapban tovább csökkent 1 ponttal. A nála még mindig jóval népszerűbb miniszterelnök, Francois Fillon is 6 pontot esett vissza, 52 százalékra.

A közvélemény-kutatók szerint a franciáknak az az érzése, hogy a "szakítás" jelszavával, azaz a változás ígéretével megválasztott Sarkozynek eddig nem sikerült ténylegesen elindítani az elnökválasztási kampányban ígért reformokat. Ezenkívül sokasodnak a kormányzati gigszerek: egy-egy bejelentés cáfolata, majd megerősítése.

Elie Cohen politológus az újságnak adott interjújában azt mondta: Sarkozy pontosan tudja, hogy a növekedés megindításához valamennyi társadalmi réteg kiváltáságaihoz hozzá kellene nyúlnia, valamint az államnak az oktatásra és a kutatásra kellene elkezdeni jelentősebb összegeket fordítani. Ígéretével ellentétben azonban az elmúlt évben az államfőnek nem sikerült a franciák vásárlóerejét javítania, mert tisztában van azzal is, hogy sem a sokkterápia, sem az észak-európai szociáldemokráciákban alkalmazott kompromisszumokon alapuló kormányzás nem a legmegfelelőbb módszer a mindenért lázadozó franciáknak - magyarázta Cohen.

Ebből a hosszú távú reformokat előkészítő taktikázásból fakad a politológus szerint, hogy Sarkozy elnöksége alatt egyelőre csak ellentmondásokkal tarkított félintézkedések születtek a nyugdíjreformot vagy az egyetemek autonómiáját illetően, és egyre inkább hiányzik az összefogottság a kormányzati kommunikációból.

A népszerűségvesztés miatt Nicolas Sarkozy április 24-én este másfél órás interjút ad öt politikai újságírónak, amelyet valamennyi francia televízió élőben fog közvetíteni. Elemzők szerint a köztársasági elnök célja újra beszélni a reformok fontosságáról, és elmagyarázni, hogy azokat nem azonnal, hanem öt év alatt akarja megvalósítani.