Hetvenöt ellenzékit tartanak fogva Zimbabwéban

Vágólapra másolva!
Gyilkossági kísérlettel, zavargások szításával gyanúsítják az elnökválasztás eredményeit követelő ellenzéki aktivistákat Zimbabwében. Közben a választási bizottság bejelentette, hogy a tervezettnél tovább tart a szavazatok újraszámlálása. Az ellenzék szerint a rezsim csúfot űz az emberekből.
Vágólapra másolva!

Legalább hetvenöt olyan ellenzéki aktivistát tartanak fogva még mindig Zimbabwéban, akiket a március 29-i elnökválasztás eredményeinek nyilvánosságra hozatalát követelő általános sztrájk idején vettek őrizetbe - közölte vasárnap a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) ügyvédje.

Alec Muchadehama a francia hírügynökségnek azt mondta: hogy múlt kedden kezdték elfogni az ellenzéki aktivistákat, voltak olyanok, akiket szó szerint elraboltak otthonukból. Legalább 120 MDC-hívet tartóztattak le, egy részüket időközben óvadék ellenében szabadon engedték.

Azokat, akik jelenleg is börtönben vannak, többek között gyilkossági kísérlettel, zavargások szításával, valamint vagyoni károkozással gyanúsítják - tette hozzá az ügyvéd.

Közben a zimbabwei választási bizottság bejelentette, hogy a szavazatok egy részének szombaton elkezdett újraszámlálása várhatóan tovább tart a korábban előrejelzett három napnál, mert "bizonyos előzetes konzultációk és késve érkező választási tisztségviselők" miatt nem tudták a munkát a tervezett időben elkezdeni.

"Egyre inkább az a meggyőződésünk, hogy a rezsim csúfot űz az emberekből. Kaptunk olyan információkat is, amelyek szerint egyes urnák nem is voltak lepecsételve. Kész cirkusz az egész, nem fogadjuk el ennek a csaló bűntettnek a végeredményét!"- jelentette ki Nelson Chamisa, az MDC szóvivője, aki szerint a választási bizottság nem más, mint a Robert Mugabe elnök vezette Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió - Hazafias Front (ZANU-PF) meghosszabbított keze.

Az újraszámlálást a kormány követelte szabálytalanságokra hivatkozva. Az 1980-as függetlenség óta kormányzó ZANU-PF első ízben veszített el hivatalosan parlamenti választást, de egy újraszámlálás révén esélye lehet arra, hogy visszaszerezze többségét a képviselőházban, amelyben az első eredmények szerint 97 mandátumot szerzett az MDC 109-ével szemben. Az elnökválasztás eredményét mindeddig nem hozták nyilvánosságra, ennek ellenére a ZANU-PF második fordulót követel, míg Morgan Tsvangirai ellenzéki vezető azt állítja, hogy legyőzte a 6. elnöki ciklusára készülő Mugabét.