Harcba hívja a síitákat Muktada asz-Szadr

Vágólapra másolva!
Harcba szólították a síitákat a bagdadi Szadrváros mecsetjeinek hangszórói, miután Muktada asz-Szadr utolsó figyelmeztetést küldött az iraki korménynak. A radikális hitszónok újabb felkeléssel fenyegette meg a megszálló amerikaiakkal együttműködő kormányt, ha nem hagy fel a 60 ezer fegyverest számláló Mahdi Hadeserege elleni támadásokkal.
Vágólapra másolva!

Újabb felkeléssel fenyegetőzött szombaton Irakban Muktada asz-Szadr síita radikális hitszónok, ha folytatódnak az iraki és az amerikai erők hadműveletei őt támogató milícia, a Mahdi Hadserege ellen - ezt a hitszónok aláírásával a Bagdadtól délre fekvő Nedzsefben kiadott közleményben közölték. A bagdadi Szadrváros mecsetei ezt követően fegyverbe szólították a vallási vezető híveit.

Az iraki vezető, akinek milíciája mintegy 60 ezer fegyverest számlál, figyelmeztette a kormányt: vagy a béke útjára lép, vagy az előző kormány (Szaddám Huszein megbuktatott diktátoré) sorsára jut. "Ha nem állítják le a kormányba beszivárgott milíciákat, nyílt háborút hirdetünk a felszabadításig. Ez az utolsó figyelmeztetés" - közölte a vallási vezető, aki egyben elutasította azt a vádat, mely szerint Irán szolgálatában állna. "Iraké vagyok, népem akaratáé" - hangsúlyozta asz-Szadr.

A kommüniké az után látott napvilágot, hogy több mint három hete folynak a harcok a Mahdi Hadserege és az amerikaiak támogatta iraki reguláris hadsereg között a legnagyobb bagdadi síita negyedben, Szadrvárosban. Muktada asz-Szadr 2007 augusztusában tűzszünetet hirdetett, amelyet az Irakot megszálló amerikai hadsereg úgy értékelt, mint az országban a tavalyi év végén létrejött viszonylagos nyugalom egyik fő elemét.

Március végén azonban Núri al-Máliki kormányfő hadműveletet kezdett a Bagdad által "bűnöző elemeknek" nevezett síita fegyveresek ellen a dél-iraki Bászrában. A harcok április 6-án robbantak ki Szadrvárosban, amely asz-Szadr mozgalmának egyik bástyája. Azóta legalább 110 halottja volt a tűzharcnak, többségükben civilek. Az amerikaiak a múlt héten kezdtek neki egy több méter magas betonfal építésének Szadrváros körül, így próbálva megakadályozni Bagdad többi része, mindenekelőtt a kormányhivataloknak és az amerikai nagykövetségnek helyet adó Zöld Zóna elleni támadásokat.

Néhány órával Szadr közleménye után fegyverbe szólították a híveket Szadrváros mecsetjei - közölték szemtanúk. "Harcoljatok a megszálló ellen, űzzétek el őket házaitokból" - hangzottak a felhívások az imára szólító hangszórókból. Az üzenetek egyben azzal vádolták az Egyesült Államokat, hogy viszályt szítanak a síiták között, míg az iraki hadsereget arra szólították fel, hogy "ne harcoljanak a testvéreik ellen".