Az ENSZ-től várnak segítséget a tálibok

Vágólapra másolva!
Bár amikor hatalmon voltak, nyilvános kivégzéseket rendeztek, most az ENSZ közbelépését várják a tálibok, hogy a világszervezet akadályozza meg száz halálos ítélet végrehajtását. A nyugatbarát kormány és a koalíciós erők ellen harcoló tálibok szerint a kivégzésre várók 80 százaléka hozzájuk tartozik, és "a szabadságért vívott harcuk miatt " kel meghalniuk.
Vágólapra másolva!

Az afganisztáni tálib felkelők felszólították a nemzetközi közösséget és a jogvédő szervezeteket: akadályozzák meg, hogy Hamid Karzai elnök megerősítse mintegy száz elítélt kivégzését, akiknek a halálos ítéletét már jóváhagyta a legfelsőbb bíróság. A tálib vezetés szerint a halálra ítéltek 80 százaléka a kormány által bebörtönzött tálib, és azért nem szabad kivégezni őket, mert "a szabadságért vívott harcuk miatt kerültek börtönbe".

"Kérjük az ENSZ-t, az Európai Uniót, a vöröskeresztet és az emberjogi szervezeteket, hogy tegyenek gyors lépéseket e barbár cselekedet megállításáért, ártatlan foglyok megölése ellen" - olvasható az internetre feltett hét végi nyilatkozatban, amely szerint a tavaly kivégzett 14 elítélt között is voltak tálib foglyok.

Korábban a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet is azt hangoztatta, hogy Karzainak nem lenne szabad megerősítenie a halálos ítéleteket, mert vannak olyan aggodalmak, hogy a vádlottak nem részesültek tisztességes bírósági eljárásban. A HRW szerint a legfelsőbb bíróság által jóváhagyott száz halálos ítélet "az élethez való jog nyugtalanító semmibevételét" jelenti.

A nyugatbarát afgán kormányzat megdöntéséért küzdő tálibok elfogott katonák és civilek tucatjaival végeztek, amióta az amerikaiak vezette nemzetközi és afgán erők 2001-ben megdöntötték uralmukat. Amikor pedig 1996 és 2001 között hatalmon voltak, bűnözők tucatjait végezték ki, sok esetben nyilvánosan.

A legfelsőbb bíróság tisztviselői azt hangoztatták, hogy a halálra ítéltek számláján súlyos bűntetteket voltak: gyilkosság, nemi erőszak, emberrablás, túszejtés és fegyveres rablás. A tálibok elűzése után létrejött kormány fenntartotta a halálbüntetést, de csak 15 embert végeztek ki 2001 óta Afganisztánban.