Vádat emeltek a chilei papgyilkos katonatisztek ellen

Vágólapra másolva!
Harmicöt év után emeltek vádat öt magasrangú, jelenleg nyugalmazott chilei katonatiszt ellen, akik 1973 őszén elraboltak, és megkínoztak egy brit-chilei kettős államporgáságú katolikus papot. A tiszteken kívül vádat emeltek egy katonaorvos ellen is, aki szintén tagadja bűnösségét.
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek a chilei haditengerészet öt magas rangú nyugalmazott tisztje ellen egy brit-chilei kettős állampolgárságú pap 1973-ban történt elrablása, megkínzása és meggyilkolása miatt. Michael Woodwardot 1973. szeptember 16-án, öt nappal az Augusto Pinochet tábornokot hatalomra juttató államcsíny után fogták el a biztonsági erők Valparaíso kikötővárosban.

Az akkor 42 éves, római katolikus Woodward tagja volt a Keresztények a szocializmusért mozgalomnak, miután lelkészi állásából felfüggesztették. Más baloldali ellenzékiekkel együtt fogolytáborokként használt hadihajókon vallatták, szeptember 22-én pedig belehalt a kínzásokba. Tömegsírba temették, a családjának átadott halotti bizonyítványon szív- és légzőszervi problémákat tüntettek fel a halál okaként.

A pénteken vád alá helyezett gyanúsítottak - három tengernagy és két százados - ártatlannak vallják magukat. Az öt férfit őrizetbe vették, és a valparaísói laktanyába szállították. A magas rangú nyugalmazott tiszteken kívül vádat emeltek egy katonaorvos ellen is, aki szintén tagadja bűnösségét.