Pedofil papok áldozataival találkozott a pápa

Vágólapra másolva!
XVI. Benedek pápa hat olyan felnőttel találkozott amerikai útja során, akiket gyerekkorukban katolikus papok szexuálisan zaklattak. Az egyházfő még soha nem beszélt a papi visszaélések áldozataival, amit korábban kifogásoltak az áldozatok szervezetei. A pápának egy listát is átadtak ezer áldozat nevével, hogy imádkozhasson értük.
Vágólapra másolva!

Olyan felnőttekkel találkozott és imádkozott együtt XVI. Benedek pápa csütörtökön Washingtonban, akiket gyerekkorukban katolikus papok szexuálisan zaklattak. A tengerentúli látogatáson tartózkodó római katolikus egyházfő első ízben beszélt ilyen emberekkel. Valamennyiükkel külön-külön találkozott, meghallgatta történeteiket, majd vigasztaló, bátorító szavakat mondott nekik. A 25 perces esemény megindító volt, a pápa több vendége könnyekben tört ki - mondta Federico Lombardi lelkész, a Vatikán szóvivője.

Az egykori hat áldozatot Sean O'Malley bíboros, Boston érseke vezette a pápához. A pedofil papok botránya 2002-ben Bostonban tört ki. Az ottani érsekségben több, gyerekeket molesztáló papot nem zártak ki a közösségből, és nem is jelentették az eseteket a hatóságoknak, hanem átirányították őket más plébániákra. O'Malley - aki a botrányok miatt 2002 decemberében lemondott Bernard Law bíborost váltotta az érsekség élén - átadott a pápának egy listát ezer áldozat nevével, hogy imádkozhasson értük.

A találkozó előtt két résztvevő is kétségeiről beszélt az egyik rádiónak. "Nem fogok meghajolni előtte, nem csókolom meg a gyűrűjét" - mondta egyikük, Olan Horne, hozzátéve, "ha egy halom közhelyet hallok, én leszek az első, aki kijelenti, hogy ennek az embernek nincs erkölcsi tekintélye a katolikus egyház vezetéséhez". A beszélgetés után azonban egyikük sem nyilatkozott.

A papok által zaklatottak hálózata, a SNAP képviselője, Joelle Casteix szerint a pápai találkozó "egy régóta esedékes, kis lépés előre egy nagyon hosszú úton". Korábban azt rótták fel ugyanis az egyházi vezetőnek, hogy bár többször említette a visszaéléseket, semmi nem történt. A katolikus egyház hivatalos álláspontja szerint a papok egy rendkívül kis aránya - kevesebb mint egy százaléka - élt vissza hivatásával. A pápa Washingtonban tartott miséjében a sebek begyógyítására és papjaik szeretetére kérte a hívőket.