Draskovics: Kedvező döntés született vízumügyben

Vágólapra másolva!
Magyarország számára nagyon kedvező döntés született pénteken Luxemburgban, az európai uniós tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek ülésén, mert "visszamenőleg is igazolta azt, amilyen politikát az amerikai vízummentességi program kérdésében folytattunk az elmúlt hónapokban" - nyilatkozta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter az ülést követően.
Vágólapra másolva!

Draskovics Tibor kifejtette: azok a tagállamok, amelyeknek még nincs vízummentességi megállapodásuk az Egyesült Államokkal, tárgyalhatnak, hogy polgáraik minél hamarabb részesülhessenek ebben a kedvezményben. Másfelől az Európai Bizottságnak és a soros - szlovén - EU-elnökségnek megbízatást adtak, hogy kezdjenek tárgyalást Washingtonnal azokról a kérdésekről, amelyek nem az egyes tagállamok hatáskörébe tartoznak.

Ami az unió egészét illeti, az arra törekszik, hogy egységes keretfeltételeket alakítson ki Washingtonnal a vízumpolitika dolgában. Kérdés egyébként, hogy ez mennyire lesz sikeres, de mindez már nem érinti azt, hogy őszre meglehet a magyar állampolgárok vízummentesége - nyilatkozta a miniszter.

Draskovics jelezte, hogy Magyarország őszre mindenképpen el akarja érni a vízummentes státust, akkor is, ha az európai szintű tárgyalások még folyamatban vannak.

Az amerikaiak ősszel vizsgálják meg, milyen az elutasított vízumkérelmek aránya az egyes országok lakói között. Akkor hozható meg a döntés a vízummentességről, ha ott 10 százalék alatti mértéket sikerül elérni és közben létrejönnek mindazok a megállapodások, amelyeket az amerikai fél igényel - itt elsősorban a kölcsönös biztonságot szolgáló adatcseréről van szó, amelyhez valószínűleg törvényt is kell módosítani Magyarországon.