Szétcincálták a bosszús Obamát a tévévitán

Vágólapra másolva!
Többször is védekezésre kényszerült Barack Obama a Hillary Clintonnal folytatott szerda esti tévévitán. Kapott kellemetlen kérdéseket egy szerencsétlenül elsült beszédével és több vitatott támogatójával kapcsolatban is. A vita azért is jelentős, mert a jövő kedden újabb fontos fordulóval folytatódik a demokrata elnökjelöltség megszerzéséért folyó előválasztás az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

A szerda esti tévévita már a 21. alkalom volt, hogy a demokrata elnökjelöltségért küzdő Hillary Clinton és Barack Obama a nyilvánosság előtt csapott össze, de ez most különösen feszült hangulatúra sikerült. A tét nagy, ugyanis jövő kedden Pennsylvania államban előválasztást tartanak, és ha nem is dől el a kettejük közötti verseny, ez a forduló fontos állomása a kampánynak.

Barack Obamának talán ez volt eddig az egyik leggyengébb szereplése - írta beszámolójában a The New York Times, amely szerint az afroamerikai szenátor a vita több pontján is bosszúsnak tűnt. Volt rá oka, Hillary Clinton ugyanis nem kímélte, és a vitát lebonyolító ABC tévétársaság riportereitől is kapott kellemetlen kérdéseket.

Ismét szóba került Jeremiah Wright lelkészhez fűződő viszonya, akiről előkerültek olyan videofelvételek, amelyen egyebek mellett arról beszélt, hogy az Egyesült Államok okolható a 2001. szeptember 11-i támadásokért. A vitában feszegették azt is, milyen kapcsolatban áll azzal a chicagói támogatójával, aki korábban tagja volt egy radikális szervezetnek, amely a hatvanas években robbantásokat hajtott végre.

A keserű beszédről még egyszer

Obamának ismét magyarázkodnia kellett szerencsétlenül elsült beszéde miatt, amelyben a pennsylvaniai kisvárosokban élőkről azt mondta, nem meglepő, ha a gazdasági problémák miatt "keserűek lesznek, és a fegyverekbe, illetve a vallásba kapaszkodnak". A politikust ezért demokrata riválisa és a republikánusok elnökjelöltje, John McCain is elitistának nevezte. Obama többször is bocsánatot kért a megfogalmazás miatt, de a tévévitában egyúttal vissza is szúrt Clintonnak.

Magyarázkodós vita volt

"Tipikus a politikában, hogyha valaki tesz egy nem megfelelően megfogalmazott kijelentést, akkor fogják és addig ütik, amíg lehetséges. Épp ezt csinálja Clinton szenátor is négy napja" - magyarázta Obama, emlékeztetve arra, hogy az egykori first lady is belefutott egy hasonló helyzetbe 1992-ben. Hillary Clinton akkor azt mondta, ne várják tőle, hogy otthon fog süteményeket sütni, amit többen úgy értelmeztek, hogy lenézi az átlagos háziasszonyokat.

A 90 perces tévévitában nem sok szó esett politikai programokról, bár azt mindketten megjegyezték, hogy elutasítják John McCain főként adócsökkentésre épülő gazdaságélénkítő terveit. Clinton és Obama is kijelentette, mindketten képesnek tartják a másikat arra, hogy legyőzze McCaint az elnökválasztáson.

Nyitott kérdés

Az azonban, hogy végül melyikük kap esélyt erre, még akár hónapokig is nyitott kérdés maradhat. Hivatalosan a demokrata párt augusztus végén esedékes gyűlésén döntik el a küldöttek, hogy ki lesz az elnökjelölt. Az előválasztások során eddig Barack Obama állított maga mögé több delegáltat, de Hillary Clinton is aratott fontos győzelmeket, és kijelentette, nem akar kiszállni a versenyből.

Az AP hírügynökség becslése szerint Obama 1634 delegáltat tudhat maga mögött, míg Clinton csak 1500-at. A demokrata párt gyűlésén legalább 2024 küldött támogatására van szükség a győzelemhez. Elemzők szerint Clintonnak már nincs esélye arra, hogy behozza hátrányát, még úgy sem, hogy Pennsylvaniában ő áll nyerésre. Ha meggyőző fölénnyel nyer, akkor az újabb okot ad számára a versenyben maradásra, de ha Obama meg tudja szorítani, akkor várhatóan még jobban felerősödnek majd a hangok a párton belül, hogy Clintonnak ki kell szállnia.