Perelnek az elcserélt cseh gyerekek szülei

Vágólapra másolva!
122 millió forintnak megfelelő kártérítést követelnek annak a két cseh kislánynak a szülei, akiket tavaly elcseréltek a trebici klinikán. A tévedést DNS-vizsgálat bizonyította be, a gyerekek csak egyéves korukban kerültek vissza igazi családjukhoz.
Vágólapra másolva!

Beperelte a kórházat Csehországban az a két szülőpár, akik nem a saját gyermeküket vitték haza a szülészetről. A felháborodott szülők 12 millió korona (122 millió forint) kártérítést követelnek az intézmény hibájáért - jelentette be a képviseletüket ellátó ügyvéd, aki a brnói bíróságra nyújtotta be a kórház elleni keresetet.

A tévedés akkor bizonyosodott be, amikor tavaly DNS-tesztet végeztek a Prágától délkeletre fekvő trebici klinikán a több mint egy évvel ezelőtt született kislányokon. A gyerekcsere gondolata akkor merült fel az egyik apukában, amikor ivócimborái szekálni kezdték, hogy a kislány cseppet sem hasonlít rá. A DNS-vizsgálat bizonyította a fatális tévedést. A 2006. december 9-én született Nikola és Veronika végül éppen egyéves születésnapjukon térhettek haza saját családjukhoz.

A szülők azért döntöttek a per mellett, mert a kórház egyenként mindössze 300 ezer koronával (3 millió forint) akarta kiengesztelni a két családot - mondta el az ügyvéd, és kifejtette, a 12 milliós követelés úgy jött ki, hogy az anyák 3-3 milliót, az apák 2-2 milliót, a kicsik pedig 1-1 milliót kapnának fájdalomdíjul.

A kórház ugyan elismerte felelősségét, de a bíróságon kívüli megegyezés híve, és szóvivője útján közölte, hogy a követelést elfogadhatatlanul magasnak tartja. A családok ügyvédje elhúzódó eljárásra számít, a tárgyalás időpontját még nem is tűzték ki.