Öngyilkos merénylő robbantott Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Legalább 24 ember - köztük két rendőrtiszt - életét vesztette, több mint harminc pedig megsebesült egy öngyilkos merénylő által elkövetett robbantásban csütörtök este Afganisztánban délnyugati részén - közölte a helyi kormányzó.
Vágólapra másolva!

Gula Dastagir Azad elmondása szerint a merénylet Nimrúz tartomány székhelyén, Zarandzs városában, az egyik helyi mecset melletti piacon történt. A merénylő az esti ima után hozta működésbe a pokolgépet, amikor a hívek a mecsetből kilépve a piacon gyülekeztek.

A halálos és sebesült áldozatok többsége polgári személy, köztük gyermekek. A halottak között volt azonban két magas rangú rendőrtiszt: egy testvérpár, mindketten ezredesek, egyikük a körzeti rendőrparancsnok, a másik a határrendőrség tartalékos erőinek parancsnoka volt.

Az iráni határ mentén fekvő tartományban elkövetett támadás a legvéresebb öngyilkos merénylet volt áprilisban Afganisztánban, újabb jeleként annak, hogy a hagyományos téli visszaesést követően tavasszal ismét megszaporodnak az erőszakos cselekmények a közép-ázsiai országban.

Előzőleg, a nap folyamán afgán és külföldi katonák több tucat tálib harcossal végeztek Kabultól délnyugatra, két tartományban vívott harcokban - közölték helyi vezetők.

A Nyugat támogatását élvező kabuli kormány ellen fegyveres lázadást folytató fanatikus, a hatalomból 2001 végén kiszorított muzulmán tálibok tavaly követték el a legtöbb öngyilkos merényletet, szám szerint több mint 140-et. Az afganisztáni harcok az idén már ezernél is több halálos áldozatot szedtek, javarészt a tálibok soraiból.