Beszólt Berlusconi Zapatero női minisztereinek

Vágólapra másolva!
Rózsaszínnek nevezte a spanyol miniszterelnök új kabinetjét egy szerdai rádióinterjúban Silvio Berlusconi olasz kormányfő - írja a The Times. A kritika az új spanyol védelmi miniszter kinevezésének szólt. A posztra egy 37 éves nőt neveztek ki.
Vágólapra másolva!

Botrányt kavart néhány mondatával egy szerdán adott rádióinterjúban Silvio Berlusconi, a hét elején - immár harmadik alkalommal - megválasztott olasz miniszterelnök. "A spanyol kormányfő rózsaszínben játszik, ilyen Olaszországban nem fordulhatna elő, mert a politika a férfiak privilégiuma" - mondta Berlusconi, aki nyilatkozatával erősen kritizálta a szocialista José Luis Rodrígez Zapatero spanyol miniszterelnök új kormányát.

A 71 éves Berlusconi arra utalt, hogy a spanyol kollégája által alakított új kormányban több női minisztert nevezett ki, mint ahány férfit. Berlusconi még azt is hozzátette: Olaszországban ez azért nem valósulhatna meg, mert nagyon nehéz megfelelően kvalifikált nőket találni az ilyen feladatokra, arról nem is beszélve, hogy Zapatero képtelen lesz őket irányítani.

Az olasz kormányfő szerint Zapatero hozzá nem értéséről leginkább Carme Chacón védelmi miniszter kinevezése tanúskodik. A 37 éves miniszter ugyanis jelenleg hét hónapos terhes, amely - még a spanyol sajtó szerint is - nagyban hátráltathatja munkájában.

Nem dolgoznának vele

A brit lap szerint Berlusconi ugyanakkor igyekszik kedvére tenni az olasz nőknek: az olasz választásokat követő első koalíciós megbeszélés után bejelentette, hogy az új olasz kormánynak minimum négy női tagja lesz.

Forrás: EPA
Carme Chacón: a terhes védelmi miniszter

A spanyol kabinet női tagjai mindezek ellenére zokon vették az olasz kormányfő kijelentéseit. "Berlusconi megjegyzései kifejezetten sértőek, és helytelenek" - közölte Magdalena Álvarez fejlesztési miniszter, aki válaszában azt is elmondta: ilyen feltételek mellett egy spanyol nő sem lenne hajlandó együtt dolgozni az olasz miniszterelnökkel. Zapatero egyelőre nem kommentálta olasz kollégája kijelentéseit.