Bírálta a pápa Washingtonban az egyházi pedofilügyek kezelését

Vágólapra másolva!
Nem mindig kezelte jól az egyesült államokbeli katolikus egyház a papok szexuális visszaélései körüli botrányt - mondta XVI. Benedek pápa szerdai washingtoni látogatásán. Az egyházfő szerint fegyelmező intézkedések kellenek, hogy a fiatalok biztonságban legyenek.
Vágólapra másolva!

XVI. Benedek pápa szerdán Washingtonban elismerte a pedofil amerikai katolikus papok által elkövetett szexuális visszaéléseket, és az egész társadalom erkölcsi megújulását sürgette.

"Szégyenteljes dolgok történtek, az egyház elvesztette a bizalom és megbecsülés egy részét (...) erre a helyzetre nem könnyű a válasz, amely időnként nem volt megfelelő (...) elő kell segíteni a gyógyulást, a megbékélést" - mondta a római katolikus egyházfő szerdán a washingtoni Szeplőtelen Fogantatás Nemzeti Kegytemplom Bazilikában, ahol vesperást, esti énekes istentiszteletet vezetett, majd találkozott az ország 350 püspökével, akikhez angol nyelven előadott beszédet intézett.

Szerinte fegyelmeztő intézkedésekre van szükség az egyházban, amelyek biztonságosabb környezetet teremtenek a fiataloknak. Beszélt a média felelősségéről is az erkölcsi kérdésekben. Milyen gyerekvédelemről lehet beszélni, amikor a pornográfia és az erőszak annyi otthonban hozzáférhető a médián keresztül? - kérdezte.

Az egyházfő közvetlenül Amerikába utazása előtt is érintette az amerikai papok szexuális visszaélései körüli botrányt. Azt mondta, mélységesen szégyenkezik, és teljességgel ki fogják zárni a pedofileket a szent hivatásból. A katolikus egyházat 2002-ben szexuális botrányok rázták meg az Egyesült Államokban, és az ottani egyházmegyéknek azóta több mint két milliárd dollárt kellett kifizetniük kártérítésként.

Az apostoli nunciatúráról golyó- és pokolgépálló Mercedes pápamobilján a szentélyhez érkezett egyházfő sok emberrel kezet rázott a nagy tömegből, amely a helyszínen várta. A 81. születésnapját aznap ünneplő XVI. Benedek tiszteletére a Bush-házaspár este díszvacsorát adott a Fehér Házban, származására tekintettel bajoros ételek szerepeltek a menüben. A katolikus egyházfő a püspökökkel való találkozója miatt azonban nem tudott részt venni az eseményen.