Ötven ellenzékit fogtak el Zimbabwében

Vágólapra másolva!
Több mint ötven ellenzékit vettek őrizetbe Zimbabwében, mióta általános sztrájkot hirdettek, hogy így kényszerítsék ki a választási eredmények közzétételét - állítja a sztrájkfelhívást közzétevő ellenzéki mozgalom. A sztrájkhoz nem sokan csatlakoztak.
Vágólapra másolva!

A kedden meghirdetett általános sztrájk kezdete óta őrizetbe vették a zimbabwei ellenzék több mint ötven tagját, köztük egy most március végén megválasztott parlamenti képviselőt - közölte szerdán az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) szóvivője, Nelson Chamisa. A rendőrség ezzel szemben harminc őrizetbe vételről beszél, valamennyiüket barikádok emelésével, a forgalom akadályozásával, az üzletüket kinyitó kereskedők megfenyegetésével vádolják.

Az MDC kedden határozatlan idejű általános sztrájkot hirdetett, hogy kieszközölje a március 29-i általános választások máig ismeretlen eredményeinek közzétételét, de a felhívásra - a megtorlástól való félelem és az információhiány miatt - nem sokan csatlakoztak. A fővárosban, Hararében szerdán csökkent a rendőri készültség, a boltok, bankok, irodák normálisan működtek, a forgalom folyamatos volt, a barikádok eltűntek.

A politikai tüntetéseket már korábban betiltották a fővárosban, ahol tavaly Morgan Tsvangirait, az MCD vezetőjét és több hívét megverték a rendőrök egy nagygyűlés előtt. Egy zimbabwei bíróság szerdán felmentett egy amerikai és egy brit újságírót, akik a vád szerint hivatalos akkreditálás nélkül tudósítottak a választásokról. Ügyvédjük szerint az állam nem tudta bizonyítani, hogy bűncselekményt követtek el. A The New York Timesnak dolgozó, Pulitzer-díjas amerikai Barry Bearak és a szabadúszó brit Stephen Bevan április 3-a óta volt őrizetben.