Szerb gyanúsítottai vannak a koszovói zavargásoknak

Vágólapra másolva!
Huszonegy szerb nemzetiségű személyt gyanúsított meg a koszovói rendőrség azzal, hogy részt vettek a terület függetlenségének kikiáltását követő zavargásokban; az illetők ellen terrorizmus címén is vádat emelhetnek - közölte szerdán a rendőrség.
Vágólapra másolva!

A huszonegy személyt azzal gyanúsítják, hogy a koszovói függetlenség február 17-i kikiáltását követő két napban felgyújtottak és lerombolták a jarinjei és a banjai határátkelőt. A gyanúsítottak a közrend megsértését, hatóságok elleni erőszakot és egyéb kisebb súlyú bűncselekmények miatt is felelhetnek.

A koszovói rendőrség szóvivője elmondta, hogy a gyanúsítottakat nem vették őrizetbe és egyelőre kilétüket sem hozzák nyilvánosságra; ezt csak akkor teszik meg, ha az ügyben eljáró nemzetközi ügyész vádat emel ellenük. A gyanúsítottak között magas rangú koszovói szerb vezetők is találhatóak, a nyomozás pedig folytatódik és újabb személyeket gyanúsíthatnak meg.

Az ügyész terrorizmus és Koszovó alkotmányos rendjének megsértése címén is vádat emelhet ellenük - jegyezte meg a szóvivő.

A koszovói függetlenség kikiáltása után több mint ezer szerb rohanta meg a jarinjei határátkelőt, egy másik csoportjuk pedig a banjai átkelőt dúlta fel, a mintegy 90 százalékban albánok lakta tartomány Szerbiából való kiválása ellen tiltakozva. Március 17-én Koszovó északi részén - ahol a szerb kisebbség nagy része él - a nemzetközi békefenntartók és szerb tüntetők összecsapásában meghalt egy ukrán rendőr, az ENSZ és a NATO több mint hatvan rendfenntartója és 70 tüntető pedig megsérült.