Börtön járhat az anorexiát hirdető franciáknak

Vágólapra másolva!
Ha a felsőház is rábólint az anorexia-ellenes törvényre, Franciaországban akár börtönt is kaphatnak, akik népszerűsítik a túlzott soványságot. A törvény vonatkozhat a divatházak vezetőire, női magazinok szerkesztőire, reklámozókra és internetes oldalak készítőire is.
Vágólapra másolva!

A francia nemzetgyűlés törvényt fogadott el, amely bűncselekménynek nyilvánítja az extrém soványság népszerűsítését. Az új törvény az anorexiát pártoló internetes oldalakat és azokat a publikációkat veszi célbe, amelyek a fiatal lányokat és nőket éhezésre buzdítják - írja a BBC.

Ha a felsőház is elfogadja, a szabályozás hatással lesz a magazinok, divatházak és reklámozók tevékenységére. Azoknak a médiaszereplőknek, akiket a túl nagy súlycsökkenés reklámozásán kapnak, ezentúl akár 45 ezer eurós büntetést is fizethetnek, de a bíróságok hároméves börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk - írja a BBC.

A francia egészségügyi miniszter, Roselyne Bachelot szerint a törvény megállíthatja az elharapózó soványság-divatot, amelyet többek között internetes oldalakon terjesztenek. "Fiatal lányokat arra biztatni, hogy hazudjanak az orvosnak, olyan ételeket fogyasszanak, amelyeket könnyebb kihányni és arra ösztönözni őket, hogy bűntudatuk legyen minden étkezés után - ez nem tartozik a szólásszabadság körébe" - jelentett ki a miniszter.

Szerinte ezek az üzenetek a halálról szólnak. A törvényt támogató közéleti személyiségek szerint a cél, hogy erős üzenetet küldjenek a társadalomnak. "Muszáj tudatosítanunk magunkban, hogy a társadalom egy része, a fiatal lányok nagyon erős lobbitevékenységnek vannak kitéve, és a kockázat egyre növekszik" - fogalmazott Jacques Domergue, a törvényhozás egyik tagja.

A törvény vonatkozhat a divatházakra és a magazinok szerkesztőire is, akiknek feltehetően el kell majd kerülniük a különösen sovány modellek szerepeltetését a kifutókon vagy a címlapokon. A BBC adatai szerint Franciaországban mintegy 40 ezer anorexiás él.