Zavargás tört ki egy jordániai börtönben

Vágólapra másolva!
Az al-Kaida tagjainak elkülönítése miatt tört ki zavargás a legnagyobb jordániai börtönben. A rabok üvegszilánkokkal vagdalták össze magukat, és felgyújtották matracaikat, miután a hatóságok elrendelték, különféle szempontok szerint szét kell válogatni és el kell különíteni egymástól a foglyokat.
Vágólapra másolva!

Zavargások voltak kedden a legnagyobb jordániai börtönben, Szvákában, de az elítéltek nem az őrszemélyzetben, hanem önmagukban tettek kárt, az ellen tiltakozva, hogy a hatóságok el akarják különíteni az al-Kaida nemzetközi hálózathoz tartozó foglyokat a többiektől.

A rabok egy része ablakokat és lámpaüvegeket tört be, és az üvegcserepekkel összevagdosta arcát, testét a jordániai fővárostól 100 kilométernyire délre lévő fegyintézetben. Más foglyok meggyújtották fekhelyeik matracait. Legalább negyven elítéltet kellett orvosi ellátásban részesíteni vágott sebek, illetve füstmérgezés miatt. Mintegy öt órán át tartott a zavargás.

A rendőrség szóvivője szerint egy másik jordániai börtönben lezajlott, előző napi zavargás résztvevői iránti szolidaritásból lázadtak fel kedden a foglyok a közel-keleti ország legnagyobb börtönében. Az előző napi zavargásban, amelynek résztvevői szintén az al-Kaida-tagok elkülönítése ellen tiltakoztak, három elítélt életét vesztette. A rendőrség szerint füstmérgezésben haltak meg.

A jordániai hatóságok a múlt héten vezettek be olyan szabályozást, hogy különféle szempontok szerint szét kell válogatni a foglyokat, és el kell különíteni egymástól az eltérő kategóriákba tartozókat. A rendelkezés szerint ezután nem őrizhetnek együtt jogerősen elítélt személyeket előzetes letartóztatásban lévőkkel. Szét kell válogatni és külön kell őrizni a foglyokat életkoruk, elítélésük oka és szabadságvesztésük időtartama szerint is.