Vágólapra másolva!
Hatnapos látogatásra az Egyesült Államokba érkezett XVI. Benedek pápa helyi idő szerint kedd délután. A pápát George Bush fogadta a repülőtéren.
Vágólapra másolva!

Az Alitalia Shepherd One pápai repülőgép a pilótafülke két oldalán kitűzött amerikai és vatikáni zászlóval gurult végig a leszálló pályán.

A római katolikus egyház fejét az amerikai elnöki pár, George és Laura Bush személyesen fogadta a Washingtonhoz közeli Andrews légi támaszponton. Bush eddig még egyetlen vendégét sem részesítette ilyen gesztusban.

Az elnök és felesége, valamint egyik lányuk, Jenna a repülőgép lépcsőjénél fogott kezet a fehérbe öltözött pápával. A CNN tudósítása szerint XVI. Benedek külön várta a találkozót Jennával, aki néhány hét múlva megy férjhez.

XVI. Benedek a Maryland állambeli repülőtérről - ahol több száz meghívott követhette figyelemmel a távolból az egyházfő megérkezését - a washingtoni pápai nunciatúrára utazott. Hivatalos programja másnap kezdődik. Több mint 10 ezres tömeg várja majd szerda reggel a Fehér Háznál, ahol Bush az ovális irodában tárgyal vele.

A világ egymilliárd római katolikus hívőjének jelenlegi vezetője első alkalommal tesz látogatást az Egyesült Államokban és másodízben fordul elő, hogy Róma püspöke a Fehér Ház vendége lesz.

Ez lesz a 25. alkalom, hogy amerikai elnök a római pápával találkozik. XVI. Benedek a harmadik Egyesült Államokba látogató pápa, és elsőként II. János Pál volt a Fehér Ház vendége 1979-ben.

XVI. Benedek - aki mostani útja során, szerdán ünnepli 81. születésnapját, szombaton pedig egyházfővé választásának harmadik évfordulóját - Washingtonon kívül New Yorkba látogat el. Szentmisét celebrál tízezrek előtt a washingtoni Nationals és a New York-i Yankees baseballcsapat stadionjában és pápaként másodízben teszi tiszteletét egy zsinagógában. Rövid időre fölkeresi a manhattani Park East zsinagógát, amelynek az az Arthur Schneier főrabbi áll az élén, aki Budapesten vészelte át a holokausztot. A pápa ellátogat a 9/11-es New York-i merényletek helyszínére, a Ground Zeróhoz is, ahol imát mond az áldozatok emlékére. A pápa látogatásának súlypontja egyébként New Yorkra esik, ahol pénteken felszólal az ENSZ-ben.