Megint kihúzta a gyufát Izraelnél Jimmy Carter

Vágólapra másolva!
A Fehér Ház elhatároldódott Jimmy Carter egykori elnöktől, amiért közel-keleti útja során találkozik a többek által terrorista szervezetnek tartott Hamász vezetőjével. Cartert ugyan fogadta az izraeli elnök is, de a zsidó állam kormányzati vezetői nem álltak szóba vele.
Vágólapra másolva!

Az elnöki posztot 1977-től és 1981-ig betöltő demokrata Jimmy Carter úgynevezett tényfeltáró körúton tartózkodik a Közel-Keleten. A Nobel-békedíjas Carter - ő hozta tető alá az első izraeli-arab békemegállapodást, az 1978-as Camp David-i békeszerződéseket - a hét végén találkozott Simon Peresz izraeli elnökkel, de közölte azt is, hogy a hét második felében találkozik Damaszkuszban Háled Mesaallal, a Hamász legfőbb vezetőjével.

Az Egyesült Államok, Izrael és az Európai Unió terrorista szervezetnek tekinti a Hamászt, amely ugyanakkor 2006-ban választást nyert a palesztin területeken, és azóta is ellenőrzése alatt tartja a gázai övezetet. A tervezett találkozó miatt a zsidó állam kormányzati vezetői - köztük Ehud Olmert miniszterelnök - nem hajlandók fogadni Cartert. Korábban tiltakoztak az ellen is, hogy a volt elnök egy 2006-os könyvében "apartheid rendszernek" bélyegezte Izrael politikáját a megszállt palesztin területeken.

A Fehér Ház elhatárolódott Cartertől: Dana Perino szóvivő közölte, hogy a volt elnök nem az Egyesült Államok nevében jár el a Közel-Keleten. George Bush elnök álláspontja az, hogy Carter magánszemélyként utazott a térségbe, nem képviseli Amerikát - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a Bush-kormány nem támogatja a Hamásszal folytatandó párbeszédet.

Amerikai közlés szerint az izraeli titkosszolgálat megtagadta, hogy segítséget nyújtson a Carter személyes védelmét biztosító amerikai titkosszolgálatnak. Az amerikai testőrök nem kapnak segítséget a helyi biztonsági szervektől - közölte egy névtelenséget kérő kormányzati forrás, aki szerint ez példa nélküli lépés, hiszen az amerikai titkosszolgálat izraeli vezetők védelmét is ellátja, ha azok Amerikába látogatnak.