Nehéz hónapokat ígér a győztes Berlusconi

Vágólapra másolva!
A Silvio Berlusconi vezette jobboldali ellenzék győzött a parlamenti választásokon Olaszországban. Berlusconi "nehéz hónapokat" ígért a lakosság számára, az olasz gazdaság ugyanis gyengélkedik, így komoly reformokra lesz szükség a talpraállításához.
Vágólapra másolva!

A 71 éves milliárdos vállalkozó, Silvio Berlusconi mostani győzelmével harmadszor alakíthat kormányt Olaszországban. A jobbközép pártszövetséget vezető politikus előre hozott választáson nyert, amelyet az után írtak ki, hogy a két évvel ezelőtt megalakult baloldali kormány januárban összeomlott.

Berlusconi győzelmi beszédében közölte, "nehéz hónapok" következnek. Az után állt ki a nyilvánosság elé, hogy riválisa, a baloldali Walter Veltroni elismerte vereségét. Az olasz belügyminisztérium adatai szerint a jobboldal jócskán megelőzte a baloldalt a törvényhozás mindkét házában.

A hivatalos végeredmény szerint a képviselőházban és a szenátusban is abszolút többséget szerzett a Silvio Berlusconi vezette jobbközép ellenzék. 340 mandátumot szereztek a 630 tagú képviselőházban, míg a Walter Veltroni vezette balközép tábor 239 fős frakciót alakíthat. Ezekben az adatokban még nem szerepel az a 12 képviselő, akit a külföldön élő olaszok és Val d,Aosta régió választ meg; az ottani voksok megoszlását később hozzák nyilvánosságra.

A szenátusban a jobbközép koalíció 168 helyet birtokol, míg a balközép szövetség 130, a kereszténydemokrata Demokratikus Centrum Unió (UDC) pedig 3 mandátumot mondhat magáénak, nem számítva a külföldön leadott szavazatokat, ami 6 szenátori hely sorsát dönti el.

A győztes által emlegetett "nehéz hónapok" arra utalnak, hogy az olasz gazdaság nagyon rossz helyzetben van, az idei évben az előrejelzések szerint lényegében semmiféle növekedés nem várható. Olaszország hatalmas államadóssággal rendelkezik, a politikusok mégis adócsökkentést és újabb osztogatást ígértek - emlékeztet a BBC tudósítója.

Berlusconi győzelmi beszédében közölte, készen áll arra, hogy együttműködjön az ellenzékkel is a szükséges reformok érdekében. Első feladatai között említette még a veszteséges nemzeti légitársaság, az Alitalia eladását, valamint a Nápolyban felhalmozódott szeméthegyek eltakarítását.