A reformok ellen tiltakoznak Csehországban

Vágólapra másolva!
Csehország legnagyobb szakszervezeti szövetsége több tiltakozó megmozdulást szervez a következő napokban a kormány reformpolitikája ellen, és általános sztrájkokat is kilátásba helyezett.
Vágólapra másolva!

A Cseh-Morva Szakszervezetek Konföderációja (CMKOS) állásfoglalása szerint a jobbközép kormány adó-, nyugdíj-, egészségügyi- és szociális reformja miatt csökkentek a reálkeresetek és megugrott az infláció.

A CMKOS "az elégedetlenség hónapja" jegyében május 14-étől kezdve minden héten egyszer demonstrációt tartanak a kormány épülete előtt a mindenkori kormányülések idején.

A szervezők nem zárták ki egy szeptemberi általános sztrájk lehetőségét sem, erről a CMKOS a május 20-án tartandó kongresszusán döntenek. Utoljára 2007 júniusában tüntettek tízezrek Prága központjában a kormány reformtervei ellen.

A Mirek Topolánek vezette jobbközép kormány tavaly május végén terjesztette a képviselőház elé az adórendszert, a szociális juttatások rendszerét, valamint az egészségügyet érintő intézkedéscsomagját. A kormány szerint a január 1-jén életbe lépett megszorító intézkedésekre az államkassza egyre növekvő hiánya miatt feltétlenül szükség van.

A CMKOS 32 szakszervezetet tömörít, 540 ezer tagja van.