Újraszámlálással húzza az időt Mugabe

Vágólapra másolva!
Több választási körzetben újraszámlálják a korábbi zimbabwei választások végeredményét. Az afrikai országban március 29-én tartottak választásokat: a kormánypárt ezzel 28 év után elvesztette többségét a parlamentben. Az elnökválasztás végeredményét azonban a mai napig nem hozták nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

A zimbabwei választási bizottság elrendelte, hogy az ország 210 választási körzetéből 23-ban számolják össze azokat a voksokat, amelyet még a március 29-i választásokon adtak le - írja a BBC. A voksokat a pártok képviselői és a választási megfigyelők jelenlétében szombaton számlálják újra.

A választási bizottság elnöke szerint erre azért van szükség, mert a kormányzópárt 22, míg az ellenzék egy körzet eredményeit vitatja. Közben a dél-afrikai régió állam- és kormányfőit tömörítő Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) vasárnap arra figyelmeztette Zimbabwét, hogy tartsa tiszteletben a választások végeredményét, és minél előbb hozza nyilvánosságra az újraszámlálás eredményét.

Zimbabwében március 29-én tartottak elnöki, parlamenti és önkormányzati választásokat. Az elnökválasztás végeredményét azonban a mai napig nem hozták nyilvánosságra. Az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) nevű párt színeiben induló Morgan Tsvangirai azt állította: a választásokon ő kapta a legtöbb voksot, vagyis legyőzte a 28 éve hatalmon lévő, Zanu-PF pártot irányító Robert Mugabe elnököt.

Az viszont már biztos, hogy a Zani-PF 28 év után elveszítette többségét a parlament alsóházában: a 210-ből 97 mandátumot szerzett, míg az MDC 109 képviselői helyhez jutott. A felsőházban pedig a kormánypárt és az ellenzék is egyaránt 30-30 helyet szerzett.

A zimbabwei kormány vasárnap bejelentette: a hadsereg nem fog harcolni a zimbabweiek ellen. Az ellenzék szerint ugyanis a választáson vereséget szenvedett Mugabe puccsot hajt végre annak érdekében, hogy megőrizze hatalmát. "A katonák laktanyáikban vannak, és az ország nem igényli szolgálataikat ilyen békés körülmények között." - közölte a tájékoztatási miniszter.

A zimbabwei állami televízió szombaton azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy csalással nyerte meg a választásokat. A televízió bemutatott egy dokumentumot, amelyet állítólag egy ellenzéki politikus készített. Az írás arról szól, hogy milyen módszerekkel lehet manipulálni a választások kimenetelét. Az ellenzék szerint az írást a kormánypárt hamisította.