Mélypontra süllyedt Gordon Brown népszerűsége

Vágólapra másolva!
Soha nem tapasztalt mélyponton van a brit kormányfő népszerűsége. A szigetországi lapok már azt találgatják, ki lehet majd Gordon Brown miniszterelnök utóda.
Vágólapra másolva!

Mélypontra süllyedt a kormányzó brit Munkáspárt népszerűsége, Gordon Brown miniszterelnök támogatottsága pedig olyan mértékben és ütemben zuhan, amilyenre a hasonló felmérések hét évtizedes történetében még nem volt példa - derül ki a vasárnap közzétett legfrissebb felmérésekből. A The Sunday Times megbízásából elvégzett havi közvélemény-kutatás szerint az ellenzéki Konzervatív Párt 44 százalékon áll, az 1997 óta hatalmon lévő Munkáspártot 28 százalék támogatja.

Ebben a helyzetben a The Sunday Times forrásai szerint most már egyre nyíltabban felmerül a párton belül, hogy Brown meddig maradhat posztján. A lap által idézett egyik Labour-bennfentes szerint "jogos az a kérdés", hogy a Munkáspárt nincs-e olyan helyzetben, mint a toryk 1990 őszén, amikor a Margaret Thatcher elleni (végül végre is hajtott) pártpuccsot fontolgatták.

A lap a lehetséges utódjelöltek közül David Milibandnek, a 42 éves külügyminiszternek adja a legnagyobb esélyt. A kelet-európai zsidó bevándorlók gyermekeként született politikusra már tavaly is erőteljes nyomás nehezedett, hogy induljon Brown ellenében a Blair távozása utáni utódválasztási kampányban, de Miliband akkor ezt még visszautasította.