1300-an dezertáltak a kudarcos iraki offenzívából

Vágólapra másolva!
1300 iraki katona és rendőr dezertált vagy tagadta meg a harcot a siíta milíciák ellen, ezért elbocsátották őket. Az iraki kormányerőknek fel kellett volna oszlatniuk a bászrai fegyveres csoportokat, de az offenzíva megfeneklett, miután a harcok továbbterjedtek dél-iraki siíta városokra és még Bagdadra is. A parancsoknak ellenszegülő katonák egy része siíta.
Vágólapra másolva!

Az iraki kormány elbocsátott mintegy 1300 katonát és rendőrt, akik dezertáltak, vagy nem voltak hajlandóak harcolni a síita milíciák és bűnbandák ellen márciusban indított dél-iraki hadműveletekben - közölték vasárnap bagdadi illetékesek. Abdul-Karim Halaf belügyminisztériumi szóvivő szerint több mint 900 rendőrt és katonát, köztük 37 magas beosztású rendőrtisztet a Bászrában bevetett kormánycsapatok kötelékéből távolítottak el. A többieket a Kút városánál harcoló erőktől szerelték le.

Kút egyike volt azoknak a síita városoknak, amelyekre az összecsapások átterjedtek, miután Núri al-Máliki kormánya parancsot adott, hogy a fővárostól 550 kilométerre délre fekvő Bászrában erővel oszlassák fel a fegyveres csoportokat, beleértve Muktada asz-Szadr síita hitszónok milíciáját, a Mahdi Hadseregét is. A kormányerők azonban heves ellenállásba ütköztek, és offenzívájuk megfeneklett, miután a harcok átterjedtek a dél-iraki síita városokra és Bagdadra is.

"Rokonszenveznek a törvénysértőkkel"

Kormányzati tisztségviselők azóta felfedték, hogy a biztonsági erők mintegy ezer tagja lázadt fel, köztük egy teljes gyalogsági zászlóalj, sőt egyes esetekben járműveiket és fegyvereiket is átadták a milíciáknak. A jelenséget részben magyarázza, hogy az iraki katonák és rendőrök többsége síita felekezetű. A bászrai fejlemények kapcsán a belügyminisztériumi szóvivő elmondta, hogy 421 rendőr és 500 katona nem tért vissza a déli kikötővárosban teljesítendő szolgálatba, ezért őket katonai bíróság elé állítják.

"Egyesek rokonszenveztek ezekkel a törvénysértőkkel, mások nemzetiségi vagy felekezeti, vallási okokra hivatkozva megtagadták, hogy harcba menjenek" - mondta Halaf. Hozzátette ugyanakkor, hogy akik a közeli napokban visszatérnek szolgálati helyükre, és bizonyítani tudják, hogy akadályoztatva voltak, azokat visszaveszik.

Összecsapások

A dél-iraki biztonsági műveletek azóta is tartanak. Egy magas rangú katonai parancsnok vasárnap arról számolt be, hogy a kormányerők Bászrában hat körzetre terjesztették ki akcióikat, amelyekben illegális fegyverek, lőszerek és bűnözők után kutatnak. Mohan al-Firedzsi altábornagy közlése szerint szombaton kezdett újabb akciójukban jelentős mennyiségű fegyvert, út menti támadásokhoz használt robbanószerkezetet és kábítószert foglaltak le, és számos gyanúsítottat vettek őrizetbe.

A megszálló amerikai erők szombaton azt közölték, hogy harcban megöltek 13 síita milicistát a bagdadi Szadrvárosban, ahol az utóbbi egy hétben számos összecsapás történt köztük és a Muktada asz-Szadr síita hitszónok vezette milícia tagjai között. Szadr, aki a feltételezések szerint egy ideje Iránban tartózkodik, szombaton ismét az amerikai erők Irakból való távozását követelte, és felszólította saját fegyvereseit, hogy honfitársaikat ne vegyék célba, "hacsak nem segítik a megszállást".