Találkozott a kínai elnök és a tajvani alelnök

Vágólapra másolva!
Nyolc év után enyhülhet a feszült viszony Kína és Tajvan között, miután szombaton történelmi jelentőségű találkozón vett részt a kínai elnök és a tajvani alelnök. A vezetők a gazdasági kapcsolatok javításáról tárgyaltak.
Vágólapra másolva!

Hu Csin-tao kínai elnök találkozott szombaton Vincent Siew megválasztott tajvani alelnökkel, ami az eddigi legmagasabb szintű, s ezáltal történelmi jelentőségű találkozó az anyaország és a tőle elszakadt sziget vezetői között. Mindketten egy ázsiai regionális fórum tanácskozásán vesznek részt a dél-kínai trópusi szigeten, Hajnanon.

Megfigyelők szerint a rövid találkozó azzal a reménnyel kecsegtet, hogy a kínai-tajvani kapcsolatok nyolc évi feszült viszony után ismét enyhülnek. A tárgyalás középpontjában a kétoldalú gazdasági kapcsolatok javítása állt.

"A tajvani gazdasági ügyek veteránja vagyok, remélem, hogy meg tudjuk erősíteni gazdasági együttműködésünket" - jelentette ki Siew, aki az új elnökkel együtt május 20-án lép hivatalba. "A Tajvani-szoros két partja közötti gazdasági együttműködés javítása mindkét fél részéről erőfeszítéseket igényel" - mondta a kínai elnök.

Tajvanon az eddig kormányzó Demokratikus Haladó Párthoz (DPP) kötődő leköszönő elnök, Csen Suj-pien hol hangosabban, hol halkabban, de következetesen hirdette elnöksége alatt, hogy Tajvannak nem lehet célja a Kínával való újraegyesülés, és hogy a szigetnek törekednie kell arra, hogy de facto önállóságát előbb-utóbb nemzetközi jogilag elismert függetlenségre váltsa.

Noha a Kuomintang a Kínai Kommunista Párt történelmi ellensége, vele mégis sokkal jobb kapcsolatokat ápol most Peking, mint a DPP-vel. Ennek egyrészt az az alapja, hogy a Kuomintang, akárcsak Peking, az "egy Kína elvét vallja", másrészt az, hogy a kilencvenes években a Kuomintang kormányzása alatt épültek ki Tajvan és a szárazföldi Kína rendkívül gyümölcsöző és kiterjedt gazdasági kapcsolatai, amelyek révén sokmilliárd dollárnyi tajvani tőke érkezett a Kínai Népköztársaságba.