Vágólapra másolva!
A demokráciát előmozdító reformok felgyorsítását kérte Törökországtól az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Ankarában. José Manuel Durao Barroso háromnapos látogatásra érkezett Törökországba.
Vágólapra másolva!

"A reformfolyamat továbbvitelére szeretném bátorítani Törökországot" - mondta a Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel tartott megbeszélése után. "Még sok a tennivaló" - jelentette ki, a jogrendszer megújítását, valamint a nők és a kisebbségek jogait emelve ki a problémás területek közül.

Az EU-bizottság elnöke ugyanakkor elismerte, hogy történt előrelépés, üdvözölte például, hogy a hét elején beterjesztették az ankarai parlament elé azt a törvényt, amely módosítja a török büntető törvénykönyv hírhedt 301-es - a törökség rágalmazását büntető - szakaszát. A módosítással megnehezítik azoknak a bíróság elé citálását, akik nem a nacionalistáknak tetsző álláspontot hangoztatnak például az örménykérdésben.

A kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) betiltására irányuló közelmúltbeli kezdeményezésről Barroso azt mondta, az ilyesmi nem nagyon jellemző stabil és demokratikus országokra. Olli Rehn bővítési biztos, aki elkísérte Barrosót a törökországi útra, kijelentette, hogy az AKP betiltása kisiklathatja a csatlakozási tárgyalásokat.

Az Európai Bizottság elnöke a török parlamentben elmondott beszédében többek között azt fejtegette, nem szabad, hogy Törökországot megtévessze az integrációs szervezeten belüli vita az ország EU-csatlakozásáról. Az eddigi bővítéseket is heves viták előzték meg - emlékeztetett.

Vendéglátója ismét elutasította az EU és Törökország közötti privilegizált partnerség ötletét, amelyet a muzulmán ország csatlakozását ellenzők vetettek fel. Nincs alternatívája a teljes jogú tagságnak - szögezte le a török miniszterelnök.

Az alkotmánybíróságon az AKP ellen folyó eljárással kapcsolatban Erdogan kijelentette: ha a párt megvédése érdekében szükséges, akár az alkotmányt is módosítják.