Leszavazta Zapaterót a spanyol képviselőház

Vágólapra másolva!
Nem kapott bizalmat szerdán José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök-jelölt a képviselőházban az ellenzéki pártok miatt. A pénteki második fordulóban azonban már biztosan meglesz az új kormányfő beiktatásához szükséges szavazatszám, mert akkor már elegendő a relatív többség. Az új kabinet így várhatóan szombatra áll fel.
Vágólapra másolva!

Nem szerezte meg a beiktatásához szükséges támogatást José Luis Rodríguez Zapatero szocialista miniszterelnök-jelölt szerdán a madridi képviselőházban tartott első szavazási fordulóban. Az eredmény várható volt, mert az ellenzéki pártok többsége előre közölte, hogy tartózkodni fog, vagy a kormányfőjelölt ellen voksol.

A beiktatáshoz a képviselők abszolút többségének, 176 főnek a támogatását kellett volna elnyerni, de a parlament 350 fős alsóházában csak 168 képviselő szavazott bizalmat a második négyéves mandátuma előtt álló Zapaterónak. A baszk és a katalán nacionalisták tartózkodtak, a konzervatív Néppárt, amelynek 154 mandátuma van a képviselőházban, nem támogatta a miniszterelnök-jelöltet.

A pénteki, második szavazási fordulóban azonban már csak relatív többségre van szükség, amelyet a március 9-i választásokon győztes Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) 169 fős frakciója egyedül is biztosítani tud. Zapatero szerda reggel előre látta, hogy második szavazási fordulóra lesz szükség beiktatásához, azt nyilatkozta, szombaton mutatja be az új kabinetet, miután átveszi megbízatását a királytól.