Dagad a német-líbiai kiképzési botrány

Vágólapra másolva!
Immár a Merkel-kormányt is érinti a német-líbiai kiképzési botrány, amely mind nagyobb politikai vihart kavar Berlinben. A vizsgálat eddigi eredménye arra enged következtetni, hogy a Merkel-kormány belügyminisztere tudott arról, hogy német katonák és rendőrök, anyagi és egyéb juttatások fejében, szabadidejükben líbiai biztonsági erőket képeztek ki, hatósági engedélyek nélkül.
Vágólapra másolva!

A nemzetbiztonsági szolgálatokat, köztük a szövetségi hírszerzést, az alkotmányvédelmi hivatalt és a katonai elhárító szolgálat tevékenységét felügyelő parlamenti ellenőrző bizottság szerdai ülésén ugyanis elhangzott: Wolfgang Schäuble belügyminiszter megbízottai 2006-ban többször is tárgyaltak Tripoliban a biztonságpolitikai együttműködésről.

A német fővárosban a napokban vált ismertté, hogy mintegy harminc korábbi, valamint jelenleg is aktív rendőr, illetve katona 2005 és 2007 között állítólag minden hatósági engedély nélkül közreműködött a líbiai biztonsági erők képzésében. Az érintett rendőrök és katonák egy biztonsági cég, a BDP Protection közvetítésével szabadságuk idején, főnökeik tudta nélkül és jelentős anyagi ellenszolgáltatás fejében "több turnusban" vettek részt a líbiai képzésben, egyebek között Moammer el-Kadhafi elnök személyes testőrségének kiképzésében. Ráadásul mindez olyan időben kezdődött, amikor Tripoli - a terrorizmus korábbi támogatása miatt - még a kevésbé "szalonképes" országok közé tartozott.

Az ügylet előkészítésével gyanúsították meg Gerhard Schröder korábbi kancellárt, közreműködéssel és közvetítéssel vádolták meg a szövetségi hírszerzést, a BND-t, a külügyminisztériumot pedig szintén az a vád érte, hogy Németország líbiai nagykövetségén keresztül szinte mindenről tudott. A gyanú szerint a védelmi minisztériumnak is voltak információi a történtekről.

Az ügyet vizsgáló parlamenti ellenőrző bizottság elnöke, a szociáldemokrata Thomas Oppermann azt állította, hogy a korábbi szociáldemokrata-zöld kormány semmit nem tudott a történtekről. Viszont azzal állt elő, hogy 2006-ban már a Merkel-kormány belügyminisztere adta áldását az "illegális" képzés folytatására. Állítását azzal magyarázta, hogy a BDP biztonsági cég csak 2005 végén kezdte meg közvetítői tevékenységét a líbiai fővárosban, s akkor már a Merkel-kormány volt hatalmon.