Zaklatásért bíróság elé áll Kacav volt izraeli elnök

Vágólapra másolva!
Bíróság elé kell állnia szexuális zaklatás vádjával Móse Kacav volt izraeli államfőnek. A politikust tavaly női beosztottjai jelentették fel. Kacav 2007 nyarán vádalkut kötött, idő előtt lemondott, és elismerte, hogy zaklatta volt kolléganőit.
Vágólapra másolva!

Meg kell jelennie kedden egy jeruzsálemi bíróság előtt Mose Kacav volt izraeli államfőnek, aki ellen sorozatos nemi zaklatás címén emeltek vádat - közölték igazságügyi forrásból.

Ez lesz az első eset, hogy egy izraeli elnök bíróság elé áll. Kacav ügyvédei azt panaszolták, hogy nem tekinthettek bele a vádirat teljes anyagába. Halasztási kértelmüket azonban a bíróság elutasította.

Az ügyész által felajánlott kompromisszumos megállapodás nyomán Kacavnak a több női beosztott feljelentése alapján emelt vádak egy részével kell csak szembenéznie. A volt elnököt azonban így is börtönbüntetésre és kártérítés fizetésére ítélhetik.

Az államfő és az ügyészség tavaly júniusban született vádalkuját februárban jóváhagyta az izraeli legfelsőbb bíróság. Ennek értelmében a 62 éves Kacav elismerte, hogy szexuálisan zaklatta volt kolléganőit, idő előtt lemondott államfői tisztségéről, és kártérítés fizetését is vállalta, hogy ne kelljen börtönbe vonulni azon nemi erőszak esetek miatt, melyekre vonatkozott a vádalku. Kacav azt is elismerte, hogy az eljárás során hamis vallomásra csábított tanúkat.

A szexuális botrányba keveredett elnököt tavaly január végén ideiglenesen felfüggesztették hivatalából, és az ellene indult vizsgálat idejére szabadságra küldték. Feladatait ügyvezető államfőként Dalia Icik parlamenti elnök vette át. A kneszet június közepén Simon Pereszt választotta Izrael új elnökévé, és a veterán politikus július közepén hivatalba lépett.