Nem képzi tovább a kínai rendőröket Párizs

Vágólapra másolva!
Felfüggesztette a kínai rendfenntartók kiképzését a francia rendőrség különleges osztaga, a RAID. Párizs a tibeti tüntetések véres megtorlása miatt döntött úgy, hogy megszakítja a rendfenntartásra vonatkozó partnerségi viszonyt Pekinggel.
Vágólapra másolva!

A tibeti zavargások kezdetekor a francia rendőrség felfüggesztette a kínai rendfenntartók képzését - értesült kedden a France Info hírrádió. A francia rendőrség elit egysége, a RAID öt éve tartott rendszeresen képzéseket a kínai rendőrség speciális erőinek olyan különleges beavatkozások esetére, mint túszejtés, illetve -szabadítás, vagy járművek és épületek megtámadása.

A hírrádió - egy magas rangú francia rendőri vezetőre hivatkozva - úgy tudja, hogy Párizs minden, a speciális technikákra vonatkozó képzést felfüggesztett Kínában, és kizárólag a tárgyalásos megoldásokról szóló gyakorlatok folytatódnak. A francia rendőrség a tibeti tüntetések véres megtorlása miatt döntött úgy, hogy megszakítja a rendfenntartásra vonatkozó partnerségi viszonyt Párizs és Peking között.

Az együttműködés keretében 1500 kínai rendőrt képeztek tovább a RAID szakértői. A partnerség egyetlen konkrét célja az volt, hogy a RAID megtanítsa a kínai rendőrségnek: emberölés nélkül is lehet rendet tartani - hangsúlyozta a France Info. A francia és a kínai rendőrség között ugyanakkor továbbra is szoros az együttműködés a francia sportolók biztonsága biztosításának érdekében az olimpia alatt.