Irakban harcolt McCain fia

Vágólapra másolva!
"Harry hercegeskedik" Irakban John McCain amerikai szenátor, republikánus elnökjelölt fia - írja a brit The Independent. A 19 éves Jimmy McCain iraki katonáskodásáról több amerikai lap is beszámolt, jóllehet a politikus korábban hallgatólagos megállapodást kötött a sajtóval, hogy nem szólnak erről. McCain fiainak iraki szolgálata nem csak biztonsági kockázatot jelent, de komoly befolyással lehet az elnökválasztási kampányra is.
Vágólapra másolva!

Megszellőztette az amerikai sajtó, hogy a republikánus elnökjelölt, John McCain fia Irakban szolgált. McCain tanácsadói idegesen reagáltak az információ közzétételére, amelyet hónapokon keresztül igyekeztek titokban tartani. Az amerikai elnökségre pályázó politikus Irakban szolgáló fia esetében fokozott a biztonsági kockázat. A sajtóval kötött hallgatólagos megállapodás a hétvégén kezdett összeomlani, amikor The New York Times és előzőleg a washingtoni The Hill pletykalap is a 19 éves Jimmy McCain hadnagy katonai szolgálatáról, katonai relikviák iránti gyerekkori vonzódásáról, és az iraki Anbar tartományban, februárban folytatott őrjáratok alatt szerzett tapasztalatairól írt - jóllehet abba belegyeztek, hogy nem tesznek közzé friss képet a fiúról.

A politikus eddig egyetlen alkalommal sem hozta szóba fiát, aki hét hónapon keresztül szogált Irakban, pedig számos alkalommal szólalt meg az iraki katonai szerepvállalással kapcsolatban, amely a nemzetbiztonsággal együtt elnökválasztási programjának kulcseleme. A fiú a nyilvánosság előtt is alig szerepelt. Az apa azonban igyekezett odafigyelni rá. Tavaly télen például, amikor a beszámolók szerint Irakba utazott és amerikai katonákkal költötte el a hálaadásnapi vacsorát, valójában fiával és annak egységével volt. A fiait érintő kérdéseket rendre azzal zárta rövidre, hogy nagyob büszke rájuk, és hogy katonaként szolgálnak, de többet nem mond róluk.

Jimmy McCain két éve vonult be a haditengerészethez, olyan fiatalon, hogy az anyjától kellett beleegyező igazolást vinnie az orvosi vizsgálatokra. Ő a közelmúltban tért haza az iraki szolgálatból. Két évvel idősebb bátyja, Jack jövőre végez a haditengerészeti főiskolán. Fiai révén - és ha megnyeri az elnökválasztást - McCain lehet az USA első elnöke Eisenhower után, akinek gyereke háborús hadszíntéren szolgál. Esetleges elnöki beiktatása után ez kiemelt biztonsági kockázatot jelent majd, addig pedig elsősorban a kampányra lesz komoly hatással, amelyben McCain az iraki szerepválallalás mellett érvel, míg demokrata ellenfelei egyaránt ellene.