Fegyverarzenálra bukkantak Bécs közelében

Vágólapra másolva!
Nagy mennyiségű illegálisan tartott fegyvert, lőszert és robbanóanyagot foglalt le az osztrák rendőrség több, Bécs közelében végrehajtott házkutatás során. A hatóságok szerint a fegyverek gazdáinak nem voltak politikai motivációi, csak fegyvermániából, esetleg kereskedelmi céllal halmozták fel az eszközöket.
Vágólapra másolva!

Az osztrák terrorelhárító hatóságok 300 illegálisan tartott fegyvert, 12 ezer lőszert és több kilogramm robbanóanyagot foglaltak le Bécstől nyugatra, hat magánházban tartott razzia során. Alsó-Ausztria tartomány rendőrsége nem hajlandó elárulni, mikor hajtották végre a rajtaütéseket, de közleménye szerint az akció az egyik legnagyobb volt a térségben az utóbbi évtizedekben.

A nyomozók közlése szerint a fegyverek között voltak orosz gyártmányú géppisztolyok és kézigránátok is. Az ügyben hat gyanúsítottat hallgattak ki. Az illetékes rendőri vezetők elmondták, hogy az eset mögött semmiféle politikai indíték nem húzódik meg. A büntetlen előéletű érintetteket minden bizonnyal csupán a fegyverek iránti érdeklődés, illetve gyűjtési szenvedély vezérelte, de az sem kizárt, hogy nyerészkedési szándékkal halmozták fel a készleteket.

Az alsó-ausztriai alkotmányvédő hivatal (vagyis a belső elhárítás) vezetője utalt arra, hogy meglehetősen élénk kereskedelem folyik olyan fegyverekkel, amelyeknek gyártási számát manipulálták, vagy amelyeket működésképtelen díszfegyverként jelentettek be.

A nyomozás tavaly decemberben kezdődött, amikor egy St. Pölten-i biztonsági cég alkalmazottjánál számos katonai eszközt, köztük gépfegyvereket és öntöltős pisztolyokat fedeztek fel. Az illető vallomása és a nála talált fegyverek sorozatszáma alapján jutottak a többiek nyomára. A gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek.