Huszonegy magyar raboskodik Dél-Amerikában

Vágólapra másolva!
Többnyire kábítószer-csempészet miatt ülnek dél-amerikai börtönökben magyarok, összesen huszonegyen. A Külügyminisztérium friss közleménye szerint az ottani büntetési tételek általában súlyosabbak, mint Magyarországon, ráadásul az eljárás lassúsága miatt a vádlott akár éveket is tölthet előzetes letartóztatásban.
Vágólapra másolva!

Huszonegy magyart tartanak fogva jelenleg dél-amerikai börtönökben - közölte a Külügyminisztérium. A fogvatartottak közül 15-en kábítószerrel való visszaélés vádja miatt raboskodnak valamelyik dél-amerikai országban - áll a közleményben.

A Külügyminisztérium szerint Dél-Amerikában a szabálysértést vagy bűncselekményt elkövető külföldi állampolgár többnyire jelentős pénzbüntetésre, azonnali kiutasításra, rosszabb esetben letartóztatásra és hosszú börtönbüntetésre számíthat.

Az egyes büntetési tételek általában magasabbak a Magyarországon érvényben lévőknél, az eljárás lassúsága miatt pedig a vádlott akár éveket is tölthet előzetes letartóztatásban. Különösen vonatkozik mindez a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre.

Mindezek miatt a minisztérium kéri a kontinensre utazókat: vigyázzanak arra, hogy idegen személy ne férkőzhessen hozzá a poggyászaikhoz, és nagyfokú óvatossággal járjanak el akkor is, ha külföldön olyan ajándékot fogadnak el, amely alkalmas kábítószer elrejtésére.

A börtönviszonyok rendkívül rosszak Dél-Amerika államaiban, ezért a Külügyminisztérium külön kiemeli közleményében, hogy a konzuli szolgálat nem tud közbenjárni a helyi hatóságoknál a bírósági ítéletek befolyásolása, a bírósági tárgyalások időpontjának megváltoztatása és a börtönkörülmények javítása érdekében.

Dél-Amerika országai közül Brazíliában, Argentínában és Chilében működik magyar nagykövetség, Venezuelában pedig egy konzul képviseli Magyarországot. Emellett a nagykövetségek és a konzul munkáját számos tiszteletbeli konzul is segíti.