Condoleezza Rice nem zárta ki alelnökjelöltségét

Vágólapra másolva!
Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kedden nem cáfolta határozottan azt a híresztelést, hogy fontolgatja a republikánus alelnökjelöltséget.
Vágólapra másolva!

Rice nem erősítette meg, hogy van ilyen szándéka, de nem is zárta ki. Úgy válaszolt egy újságíró erre vonatkozó kérdésére, hogy John McCain szenátor, a republikánus elnökjelöltség várományosa "rendkívüli amerikai, kiemelkedő vezető, és kétségtelenül nagy hazafi".

Egyes elemzők szerint a külügyminiszter lebegteti szándékát, mások szerint nem akar alelnök lenni, hiszen közölte, hogy a Bush-kormány mandátumának végén, 2009 januárjában visszautazik Kaliforniába, ahol a Stanford Egyetemen korábban rektor volt.

A Rice alelnökjelöltségéről szóló híresztelés márciusban kapott szárnyra, miután a külügyminiszter asszony váratlanul megjelent egy konzervatív adóellenes lobbicsoport rendezvényén. Felmerült, hogy az afro-amerikai diplomata a kulisszák mögött az alelnökjelöltséghez vezető utat egyengeti.

A külügyminiszter, aki korábban már többször kijelentette, hogy nem politizál, kedden - kerülve az egyértelmű választ - úgy fogalmazott: "nagy várakozással tekintek a kampány és az elé, hogy választóként szavazzak".

Tavaly egy időben arról is szó esett washingtoni körökben, hogy Rice harcba szállhatna a Republikánus Párt elnökjelöltségéért, a közvélemény-kutató intézetek személyéről is rendszeresen megszondáztatták a lakosságot. Az amerikai diplomácia vezetője azonban cáfolta, hogy ezt tervezné. Az alelnökjelöltséggel kapcsolatban kedden arra is utalt, hogy külügyminiszterként rendkívül elfoglalt, ideje sem volna egy választási kampányra.