350 millióért sem engedték ki Szeva bácsit

Vágólapra másolva!
Továbbra is rács mögött marad a Magyarországon Szeva bácsi néven elhíresült Szemjon Mogiljevics, akinek meghosszabbították a vizsgálati fogságát. A férfi ügyvédei 350 millió forintnak megfelelő összeget ajánlottak óvadékként, mindhiába. Sőt, sajtóértesülések szerint újabb büntetőeljárást indíthatnak Mogiljevics ellen, aki állítólag a világ legnagyobb bűnszervezetének a feje.
Vágólapra másolva!

A Magyarországon Szeva bácsi néven ismert Szemjon Mogiljevics egyelőre rács mögött marad: vizsgálati fogságát hétfőn június 23-ig meghosszabbította a moszkvai városi bíróság. Mogiljevics ügyvédei kérték védencük óvadék ellenében való szabadlábra helyezését, s ezért cserébe 50 millió rubelt - mintegy 350 millió forintnak megfelelő összeget - ajánlottak.

Az ügyészség eredetileg ezt nem ellenezte, az Echo Moszkvi rádióállomás értesülése szerint azonban a múlt héten váratlanul megváltoztatta álláspontját. Mogiljevicset az Arbat Presztizs kozmetikai üzletlánc adócsalási ügyével kapcsolatban vették őrizetbe januárban a lánc tulajdonosával együtt. Az Arbat Presztizs a vád szerint 50 millió rubelnyi adót nem fizetett ki, vagyis éppen annyit, amennyit most Mogiljevics ügyvédei óvadékként felajánlottak.

A Gazeta.ru internetes újság értesülése szerint nem kizárt, hogy Mogiljevics ellen hamarosan újabb büntetőeljárást indítanak, amiért igazolványában hamis dokumentumok alapján meghamisította születési időpontját.

Mogiljevics állítólag a világ legnagyobb, Vörös Maffiaként ismert orosz bűnszövetkezetének a feje, többek között fegyver- és kábítószer-kereskedelemmel, nukleáris anyagok forgalmazásával, prostitúcióval, pénzmosással és úgynevezett védelmi zsarolással foglalkozik.

A kilencvenes években sokáig Magyarországon élt a férfi, jelenleg a világ számos országának - köztük az Egyesült Államoknak a rendőrsége és titkosszolgálata keresi nagy értékben elkövetett gazdasági bűncselekmények miatt, de lévén orosz állampolgár, az orosz törvények értelmében nem adható ki.