Pert indítottak az omagh-i áldozatok hozzátartozói

Vágólapra másolva!
Beperelték a Valódi IRA nevű terrorszervezet öt tagját az omagh-i merénylet áldozatainak hozzátartozói. Összesen 13 millió eurónak megfelelő összeget követelnek.
Vágólapra másolva!

Észak-Írország történelme legsúlyosabb pokolgépes merényletének áldozatai pert indítottak hétfőn a Valódi IRA terrorcsoport öt feltételezett tagja ellen a belfasti felsőbíróságon. Az 1998. augusztus 15-i omagh-i robbantásnak 29 halálos áldozata volt, főleg nők és gyerekek.

A polgári peres eljárás mérföldkőnek számít az igazságszolgáltatás történetében, ugyanis az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) áldozatai először harcolnak kártérítésért bíróság előtt, s összesen 13 millió eurónak megfelelő összeget követelnek. A felperesek pusztán a perindítás tényét is erkölcsi győzelemnek tartják, ugyanis - bár két személy ellen is indítottak büntetőeljárást az ügyben - jelenleg senki nem áll büntetés alatt vele kapcsolatban. Az egyiküket elítélték, de később ítéletét érvénytelenítették, a másikat pedig tavaly decemberben felmentették.

A hétfőn megindított per előkészítését hét évvel ezelőtt kezdték el. Ha a kezdeményezők sikerrel járnak, akkor az feltehetőleg a terroráldozatok beadványainak özönét fogja elindítani.

A Valódi IRA tagjai jórészt az IRA soraiból váltak ki azután, hogy a legnagyobb ír katolikus terrorszervezet tűzszünetet hirdetett az észak-írországi brit uralom elleni harcában. A csoport elvetett minden tűzszüneti és rendezési kezdeményezést, és nem csatlakozott az IRA által éppen 1998 óta érvényben tartott fegyvernyugváshoz.