Bemutatták a független Koszovó alkotmányát

Vágólapra másolva!
Vallási meggyőződés szerint semleges államnak nevezi a nemrég függetlenné vált Koszovót a most bemutatott új alkotmánya. Az alapdokumentum várhatóan nyáron lép hatályba.
Vágólapra másolva!

Bemutatták hétfőn Pristinában a nemrégiben függetlenné vált Koszovó volt dél-szerbiai tartomány új alkotmányát. Az alaptörvény esélyegyenlőséget biztosít Koszovó minden polgára számára - hangoztatta a dokumentum ünnepélyes aláírásakor Hashim Thaci koszovói kormányfő.

Szavai szerint az alkotmány - az első a tartomány történetében - "Koszovó polgárainak akaratát tükrözi", s tartalma bizonyíték arra, hogy Koszovó elkötelezett amellett, hogy egyenlő bánásmódban részesítse polgárait. Az alaptörvény parlamentáris köztársaságként, "világi, a vallási meggyőződés dolgában semleges" országként határozza meg Koszovót.

Az alkotmány - amelyet még el kell fogadnia a volt tartomány 120 fős parlamentjének - várhatóan június 15-én lép hatályba, azon a napon, amelyen a tervek szerint a helyi kormányzat átveszi a hatásköröket a területet 1999 óta igazgató ENSZ-missziótól.

Peter Feith, az Európai Unió koszovói megbízottja már a múlt héten áldását adta az alaptörvény elfogadására, mondván, az megfelelő védelmet nyújt a Koszovóban élő kisebbségeknek, egyszersmind összhangban van a volt tartomány jogállását rendező nemzetközi elképzelésekkel. "Koszovónak korszerű alkotmánya lesz; (a dokumentum) hozzájárul ahhoz, hogy az ország közeledjen Európához" - jelentette ki az EU-képviselő a pristinai ceremónián.