Elnökválasztást tartanak Montenegróban

Vágólapra másolva!
Vasárnap megkezdődött az elnökválasztás első fordulója Montenegróban. Az előrejelzések szerint a jelenlegi államfő, Filip Vujanovic már az első fordulóban megszerezheti a szavazatok több mint 50 százalékát.
Vágólapra másolva!

Montenegróban vasárnap reggel megkezdődött az első elnökválasztás azóta, hogy az egykori jugoszláv tagköztársaság 2006. júniusban függetlenné vált. Több mint ezeregyszáz szavazóhelyiség nyitott ki reggel nyolc órakor, és este kilencig tartanak majd nyitva. Az első adatok várhatóan a zárást követően egy órával kerülnek nyilvánosságra.

A választásra jogosult 490 ezer szavazó négy jelölt közül választhat. A nagy esélyes a jelenlegi államfő, Filip Vujanovic, aki az előzetes felmérések szerint már az első fordulóban győzhet. Az új elnöknek, akit öt éves időtartamra választanak meg, folytatnia kell az uniós csatlakozáshoz szükséges reformokat. Az ország 2012-ben szeretne az Európai Unió tagja lenni.

Montenegróban Jugoszlávia felbomlása után, 1992 februárjában népszavazás döntötte el, hogy az 1992. április 27-én megalakult Jugoszlávia része marad. A Kis-Jugoszlávia néven is ismert állam 2003-ban alakult át Szerbia és Montenegróvá, amely a két ország laza szövetségén alapult. 2006. május 21-én népszavazáson a lakosság 55,5 százaléka döntött az államközösségből való kiválás mellett, így Montenegró 2006. június 3-án kikiálthatta függetlenségét.