Negyven éve lőtték le Martin Luther Kinget

Vágólapra másolva!
Negyven éve lőtték le Martin Luther King Nobel-békedíjas amerikai fekete lelkészt, az amerikai polgárjogi mozgalom vezetőjét. King haláláig erőszakmentesen, a polgári engedetlenség eszközeivel küzdött a feketék és a fehérek közötti megkülönböztetés megszüntetéséért. "Van egy álmom..." kezdetű beszéde ma már tananyag az amerikai iskolákban.
Vágólapra másolva!

Martin Luther King 1929-ben született Atlantában egy fekete lelkészcsaládban. King is baptista lelkésznek készült, teológiai tanulmányai során nagy hatást tettek rá Mahatma Gandhi eszméi és módszere, az erőszakmentesség. Ezután Alabama állam Montgomery nevű városának lelkésze lett.

Az amerikai Délen akkor még mindig érvényesült a szigorú faji megkülönböztetés. A feketék másodrendű állampolgároknak számítottak, nyilvános helyeken például korlátozták érintkezésüket a fehérekkel.

A King életét - és a modern Amerikát - megváltoztató esemény egy buszon következett be 1955-ben, amikor egy Rosa Parks nevű fekete varrónő nem volt hajlandó átadni helyét egy autóbuszon a felszálló fehér bőrű utasnak. A város szegregációs törvényének megsértése miatt Rosa Parksot letartóztatták. Válaszul a helyi fekete aktivisták bojkottot szerveztek a tömegközlekedés ellen - a mozgalom vezetője Martin Luther King lett.

A kibontakozó tiltakozás váratlan sikert hozott, a feketék tömegei inkább gyalog jártak, mintsem buszra szálljanak. Kinget többször mepróbálták megfélemlíteni, majd illegálisnak minősítették a bojkottot, és elítélték. King azonban fellebbezett, és a szövetségi bíróság eltörölte az alabamai buszokon alkalmazott elkülönítést, alkotmányellenesnek minőstve azt.

A sikeres akció után Martin Luther King létrehozta az országos polgárjogi mozgalmat, amely az erőszakmentesség elvét hirdetve a faji megkülönböztetés ellen kezdett harcolni. Az egyre növekvő mozgalom ellehetetlenítésére Kinget egy gyorshajtási ügyre hivatkozva börtönre ítélték. A döntés hatalmas felháborodást váltott ki, végül John Fitzgerald Kennedy - akkor még demokrata elnökjelölt - közbenjárására szabadon engedték a mozgalom vezetőjét.

Forrás: Getty Images

Martin Luther King Kennedy elnökkel

A hatvanas évek első felében Martin Luther King egyre nagyobb sikereket ért el, nem csupán a fekete közösségek, hanem a liberális fehérek is támogatták. A polgárjogi mozgalom ülősztrájkokat, tiltakozó tüntetések tucatjait szervezte, King pedig egyre nagyobb tömegek előtt mondott beszédeket. Leghíresebb beszédét, amely "Van egy álmom..." néven ismert, 1963. augusztus 28-án mondta el egy washingtoni tüntetésen. A beszédet 200 ezres tömeg hallgatta - azóta tananyag az amerikai iskolákban, és Kinget a történelem legnagyobb szónokai közé emelte.

1964-ben született meg a polgárjogi törvény, amely felhatalmazta a kormányt, hogy a faji diszkrimináció minden formáját hatályon kívül helyezze. Martin Luther King még ebben az évben átvette a Nobel-békedíjat tevékenyéségéért. Népszerűsége később csökkenni kezdett - főként amikor szót emelt a vietnami háború ellen -, a Ku-Klux-Klan pedig több támadást intézett ellene. Egyedül Mississippi államban negyven polgárjogi aktivistát lincseltek meg.

"Van egy álmom..." - A beszéd részlete

Kinget éppen negyven éve, 1968. április 4-én gyilkolták meg. Memphisben, ahová egy helyi sztrájk támogatására utazott, szállodája erkélyén lelőtték.

A tettest, a fehér bőrű James Earl Rayt elfogták, és kilencvenkilenc év börtönre ítélték. Bár az ítéletet többször megerősítették az amerikai bíróságok, Ray bűnösségét sokan máig megkérdőjelezik. Martin Luther King halála után óriási zavargások robbantak ki, amelyekben negyvenhatan vesztették életüket. Születésnapja ma hivatalos szövetségi ünnep.