Zimbabwéban újraszámlálják a szavazatokat

Vágólapra másolva!
Az ellenzékbe szoruló zimbabwei kormányzó párt megóvja a parlamenti választás eredményeit legalább tizenhat választókerület esetében.
Vágólapra másolva!

Didymus Mutasa, a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió - Hazafias Front (ZANU-PF) szervező titkára, államminiszter egyúttal azzal vádolta az ellenzéket, hogy megvesztegette a választási tisztségviselőket. "Újraszámolják a szavazatokat bizonyos számú választókerületben - mondta Mutasa, aki szerint legalább tizenhat vagy annál is több parlamenti mandátum sorsa forog kockán.

A csütörtökön kihirdetett végeredmény szerint 28 év kormányzás után a ZANU-PF elveszítette többségét a parlament alsóházában: a lehetséges 210-ből mindössze 97 mandátumot szerzett. A Morgan Tsvangirai által vezetett ellenzéki párt - Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) - 109 helyhez jutott. Bejutott még a parlamentbe egy független politikus, három választókerületben pedig elhalasztották a szavazást a jelöltek valamelyikének halála miatt.

"Ez volt a legrosszabban megszervezett választás, amelyet valaha is láttam" - mondta Mutasa a ZANU-PF politikai bizottságának több mint ötórás ülése után tartott sajtótájékoztatón. A bizottság úgy döntött, hogy Robert Mugabe elnöknek indulnia kell az elnökválasztás második fordulójában, ha arra sor kerül.

A parlamenti választással egy időben, múlt héten szombaton tartott elnökválasztás végeredményét még mindig nem hirdette ki a központi választási bizottság. Emiatt az MDC a legfelsőbb bírósághoz fordult pénteken, és azt kérte, hogy kényszerítse rá a választási bizottságot a végeredmény nyilvánosságra hozatalára. A legfelsőbb bíróság szombaton tárgyal a sürgősséggel benyújtott keresetről.

Az MDC becslése szerint Tsvangirai a szavazatok 50,3 százalékát szerezte meg, tehát nem lesz szükség második fordulóra. A ZANU-PF elismerte ugyan, hogy az ellenzéki politikus vezet Mugabe előtt, de azt állítja, hogy Tsvangirai nem szerezte meg a győzelemhez minimálisan szükséges 50 százalék plusz egy szavazatot. Független megfigyelők szintén úgy vélik, hogy Tsvangirai áll az élen, de második fordulóra lesz szükség.