Lezárták a reggel megnyitott nicosiai átjárót

Vágólapra másolva!
Ismét lezárták csütörtökön este Cipruson a megosztott főváros, Nicosia óvárosában azt az átjárót, amelyet pedig csak reggel nyitottak meg.
Vágólapra másolva!

A török és a görög közösséget egymástól elválasztó Ledra utcai átjárót a ciprusi görög hatóságok zárták le. Az igazságügyi miniszter indoklása szerint azért, mert ciprusi török rendőrök tartózkodtak a körzetben, megsértve ezzel egy a felek között létrejött korábbi kétoldalú megállapodást.

A ciprusi kormány szóvivője elmondta, hogy török rendőrök járőröztek az ENSZ által ellenőrzött ütközőövezetben, noha az említett egyezség értelmében csak a világszervezet békefenntartói léphetnének be oda.

Ciprus azóta megosztott, hogy Törökország 1974-ben megszállta a sziget északi részét, mert ciprusi görög nacionalisták Athén támogatásával egyesíteni akarták Ciprust és Görögországot. A nicosiai Ledra utca a szigetország megosztottságának egyik jelképe; itt már tíz évvel a teljes megosztottság előtt elválasztó falakat emeltek a görög és a török közösség között, miután erőszakos cselekmények törtek ki a két népcsoport tagjai között.