Két tárgyalás között szoptat a trendi kismama

Vágólapra másolva!
A kismamák könnyebb és gyorsabb munkába való visszaállását, a munkamorál és a termelékenység javulását, illetve egyéb pozitívumokat ígér a Parenting In the Workplace Institute, amely a kisgyerekek munkahelyre való bevitele mellett érvel. Az USA-ban lassan terjedő trendhez reklámügynökségek, bankok, sőt állami hivatalok is csatlakoztak, ám akadnak ellenzők: sok kollégát elborzaszt a szaros pelenkák szaga és a szoptató anyák látványa.
Vágólapra másolva!

A munkahelyeknek is és a családoknak is nehéz kérdés a gyerekvállalás az Egyesült Államokban. Egy szülő több hónapos kiesése a munkából anyagilag és a karrier szempontjából is sokat nyom a latban. A dolgozó nő és a szülőanya szerepek közötti ellentmondást új mozgalom igyekszik feloldani az Egyesült Államokban. Ennek lényege: a csecsemőket be kell vinni a munkahelyre. A jelenség már túlnőtt a gyermekekkel kapcsolatos vállalkozásoknál vagy női magazinoknál dolgozók körén, és más munkaörökben is terjed, ha korlátozott mértékben is.

A Parenting In the Workplace Institute (PIWI, kb. szülők a munkahelyen intézet) szerint mostanra több tucat reklámügynökségnél, dizájncégnél, ügyvédi irodánál, banknál, élelmiszeripari cégnél dívik, hogy az anyák beviszik a csecsemőket a munkahelyekre. A T3 nevű texasi reklámügynökségénél ötven kisgyerekes anyuka is dolgozott már gyerekével együtt. Az ötlet akkor jött, amikor négy vezető munkatársuk esett teherbe pár hónap alatt. "Azt gondoltam, mi lesz, ha nem jönnek vissza? Most itt vannak a gyerekek a tárgyalásokon, és gyakran a tárgyalóasztalnál etetik őket. Nagyot lendít a morálon" - idézte az USA Today Gay Gaddis cégalapítót.

A PIWI szerint a munkhelyre bevitt csecsemők révén "olcsón és könnyen lehet visszaszoktatni a dolgozókat a munkába, a megoldás csökkenti a távozók számát, javítja a munkakedvet, és növeli az általános termelékenységet, fejleszti a csapatmunkát és együttműködést, segít új munkatársakat és új üzletfeleket találni, illetve megtartani a meglévőket". Ez azonban sok cégnek túl rózsásan hangzik ahhoz, hogy elhigyjék. Egyes társaságok, például az Ernst&Young inkább támogatja a gyerekek otthoni felügyeletét, hogy a szülő hamarabb visszaálljon a munkába. A PIWI azonban vitatja, hogy a munka rosszat tenne az anya-gyerek kapcsolatnak.

A cégek, amelyek támogatják a gyerekek munkahelyi jelenlétét, betartatnak azért pár szabályt: általában csak a már mászni tudó gyerekeket engedik be, előfordul hogy a rájuk fordított időt nem számolják bele a szülő munkaidejébe (hogy ne érezzék hátrányban magukat azok a munkatársak, akiknél nincs gyerek), illetve kikötik, hogy a csecsemőt a munkahelyen ért bármilyen gond kizárólag az anya felelőssége. Az anyáknak ugyanakor lehetőségük van asztaluknál tartani a mózeskosarakat, és szoptathatják is gyermekeiket - van ahol külön ezt a célt szolgáló helyiségben.

A PIWI megnyert magának már egy kormányzót is. Az USA Kansas államát vezető Kathleen Sebelius is bevitte magával kisgyerekét, amikor még jogászként dolgozott az 1980-as években, most pedig kormányzóként 21 állami hivatalban engedélyezte, hogy az anyák hasonlóan cselekedjenek. Ilyen liberális szabályokat léptetett életbe Észak-Dakota is. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mindkét államban gyors ütemben csökken a népesség.

A trend azonban csak lassan terjed. A PIWI honlapján összesen 80 olyan munkaadóról tudnak, amelyek támogatják a gyerekek bevitelét az irodába. Gyakran a munkatársak ellenállása is akadályozza a kezdeményezést: "Nem azért járok be a melóba, hogy egész nap a kölykök sírását hallgassam, és szaros pelenkáikat szagoljam. És semmiképp sem akarok úgy elsétálni egy-egy boksz előtt, hogy ott valaki szoptat - írta egy, a Time magazin kommentelői közül.