Börtönbe csuknak egy ismert kínai ellenzékit

Vágólapra másolva!
Felforgató tevékenység vádjával három és fél év börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Kínában Hu Csia emberi jogi aktivistát, a legismertebb kínai ellenzéki személyiséget. Az eljárás ellen korábban tiltakozott az Egyesült Államok és több más nyugati kormány is.
Vágólapra másolva!

A kínai emberi jogi helyzetet szókimondóan bíráló 34 éves Hut tavaly tartóztatták le. A vád elsősorban egy külföldön szerkesztett, kínai nyelvű internetes honlapon megjelent cikkeinek tartalmán alapult. Hu bírálta a Kínai Kommunista Pártot és évek óta a demokratikus jogok, a vallásszabadság és Tibet önrendelkezése mellett emelt szót.

A bíróság három és fél év börtönbüntetésre ítélte, aminek hallatán az Egyesült Államok pekingi nagykövetsége megdöbbenésének adott hangot. A Hu elleni eljárást illetően korábban már jelezte aggodalmát Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter is februári pekingi tárgyalásai alkalmával, valamint az Európai Unió és több nyugat-európai ország kormánya is.

A férfi tavaly decemberi letartóztatását megelőzően kétszáz napon át házi őrizetben volt. Felesége, Ceng Csin-jan, aki maga is többször bírálta a kormányt, valamint kiskorú lányuk továbbra is lakhely-elhagyási tilalom alatt áll.

Március végén szintén felforgatás vádjával öt év börtönbüntetésre ítéltek egy másik másként gondolkodót, Jang Csun-lint (Yang Chunlin). Csun-lin az elmúlt években számos folyamodványt írt a hatóságokhoz, amelyekben kárhoztatta a kormányszintű korrupciót, a pártállam demokratikus átalakítást sürgette és az emberi jogok előtérbe helyezését az olimpia megrendezésével szemben.