Betiltották a kiskorúak kasztrálását Thaiföldön

Vágólapra másolva!
A thai egészségügyi miniszter szerdán betiltotta a kiskorúak kasztrálását, miután kiderült, hogy a múlt héten több 18 év alatti fiún végeztek ilyen beavatkozást. A műtéteket végrehajtó kórház vezetője tagadta a vádakat. Az ország melegszervezetei - amelyek évek óta küzdenek a kiskorúak kiherélése ellen - örömmel fogadták a bejelentést - írja a The Times.
Vágólapra másolva!

Thaiföldön szerdán betiltották az országban évek óta népszerű és olcsónak számító kasztrációt - írja a The Times. A thai egészségügyi miniszter azért döntött a műtétek beszüntetése mellett, mert egy felmérés szerint a magánpraxisban tevékenykedő orvosok a nemi identitással küzdő férfiak számára már egészen fiatal korban javasolják a herélést. A minisztérium által készített tanulmány elsősorban a 18 év alattiak esetében tartja károsnak ezt a fajta beavatkozást.

A kasztrálás körüli botrány a múlt héten robbant ki, amikor kiderült, hogy egy bangkoki magánklinikán több 18 év alatti fiút is megoperáltak. A brit lap szerint a Pratunam Kanpaet klinika orvosai 81 fontért (26 ezer forint) vállalták a műtétet. A kórház vezetője, Thep Vejvisit a vádakra reagálva elmondta, hogy a magánintézmény eddig közel 500 - thai, brit, amerikai és japán - férfit kasztrált, ám a páciensek közül egy 20 év alatti sem volt. Ha a vádak igaznak bizonyulnak, úgy a kórházvezetőre börtönbüntetés vár.

Semmivel sem nőiesebb

A felmérést végző bizottság vezetője elmondta: annak ellenére, hogy rövid távon kecsegtetőnek és gyorsabb megoldásnak tűnhet a teljes operációnál, a mentális egészségre gyakorolt hatásai - a fiatalkorúak esetében - kiszámíthatatlanok lehetnek. Pipit Jingseree szerint a kiskorúakat igen könnyű befolyásolni, és sokan úgy mennek bele a műtétbe, hogy nincsenek tisztában a következményekkel. A serdülőkorban elvégzett herélések felborítják a szervezet hormontermelését, és korai öregedéshez vezethetnek.

A szigorú szabályozás mellett kardoskodtak és egyetértettek az egészségügyi minisztérium döntésével a thaiföldi melegszervezetek is, amelyek évek óta kérték a fiatalok kasztrálásának betiltását. "Óriási tévhit, hogy a beavatkozás nőiesebbé teszi a férfiakat" - állítja Natee Teerarojjanapongs, a thaiföldi melegek politikai csoportjának vezetője, aki szerint csak felnőttkorban van értelme a beavatkozásnak. "Testileg is meg kell érni ahhoz, hogy valóban kivitelezhető legyen az operáció" - mondta.

A kasztrálás igen népszerű Thaiföldön, és a helyiek mellett sokan érkeznek külföldről is, hogy megoperáltathassák maguk. A műtét mindössze 20 percig tart, és átlagosan 65 fontba (21 ezer forint) kerül. A legtöbb beavatkozást magánklinikákon végzik, amelyek szolgáltatásaikat elsősorban az interneten reklámozzák.