Egyiptomban elkobozták a Der Spiegel iszlám-különszámát

Vágólapra másolva!
Az egyiptomi hatóságok kedden elkobozták a Der Spiegel című német képes hetilap iszlámról szóló különszámát, Mohamed próféta megsértése címén - tudatta a MENA egyiptomi állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Anasz al-Feki egyiptomi tájékoztatási miniszter a döntést azzal magyarázta, hogy az újság megsértette az iszlám értékeit, a prófétát, az iszlám hitet. "A sajtószabadság hívei vagyunk, de nem engedhetjük meg a vallások megsértését" - idézte a MENA a miniszter szavait.

A hírügynökség szerint a különszámban, amelynek címlapján az "Allah nyugaton" szöveg olvasható, olyan, "egy német orientalistára" hivatkozó részek voltak, amelyek szerint az iszlám erőszakra és terrorizmusra buzdít, továbbá az iszlámot "keresztény szektaként" állították be.

A német magazin egyelőre nem kommentálta a hírt.

Egyiptom, a legnépesebb arab ország, nagyon érzékenyen reagál az iszlámmal kapcsolatos minden olyan sértésre, amely népi elégedetlenséget válthat ki. Kairóban áll az al-Azhar mecset, a szunnita iszlám tudományok egyik legnagyobb központja.

Az egyiptomi külügyminisztérium februárban tiltakozott Dánia kairói nagyköveténél amiatt, hogy ismét közölték az iszlám világban 2006-ban nagy felháborodást és Nyugat-ellenes zavargásokat kiváltó Mohamed-karikatúrákat és betiltották négy nyugati lap egy-egy számát, amelyekben szintén publikálták a rajzokat.