Nincs bizonyíték a Diana elleni merényletre

Vágólapra másolva!
Nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy Diana hercegnő ellen bárki merényletet szervezett volna, állítja az ügyben eljáró londoni bíró. Ez az eljárás az utolsó mozzanata a Diana-ügy vizsgálatának, napokon belül az esküdtek meghozzák a legvégső döntést.
Vágólapra másolva!

A Diana-ügyet végleg lezáró, hivatalosan halottkémi vizsgálatnak minősülő, hat hónapja kezdődött brit esküdtszéki meghallgatás-sorozat végén az eljárás vezetője, Scott Baker lordbíró kijelentette: "morzsányi bizonyíték" sem merült fel arra, hogy a brit királyi család, a titkosszolgálatok vagy bármely egyéb kormányszerv részéről bárki a hercegnő életére tört volna.

Baker szerint így az sem nyert bizonyítást, hogy Fülöp edinburgh-i herceg, II. Erzsébet királynő férje vagy az ő utasítására a brit külső elhárítás, az MI6 merényletet készített volna elő Károly brit trónörökös néhai - a walesi hercegtől 1996-ban elvált - felesége ellen.

A merényletelmélet fő szószólója Mohamed Fayed brit-egyiptomi mágnás, akinek fia, Dodi - Diana akkori barátja - a walesi hercegnővel együtt halt meg az 1997. augusztus végi párizsi autószerencsétlenségben. Fayed, a világhírű londoni Harrods luxusáruház és a párizsi Ritz szálló tulajdonosa szinte a párizsi autószerencsétlenség pillanata óta hangoztatja, hogy fiát és Dianát a királyi család ölette meg, a titkosszolgálatokkal összejátszva.

Szerinte ezzel akarták megakadályozni, hogy Dodi Fayed személyében egy hithű muszlim legyen a két ifjú trónörökös, Vilmos és Harry herceg - Károly és Diana fiai - mostohaapja. Az idős Fayed szerint Diana és Dodi házasságot tervezett, sőt Diana már terhes is volt az ő fiától a párizsi szerencsétlenség idején.

Ez utóbbit már az első francia orvos szakértői vizsgálatok cáfolták. Mind a hat évig tartó francia, mind az utána következő, hároméves brit rendőrségi vizsgálat kizárta a szándékosságot, és egyértelműen a Diana és Dodi kocsiját vezető sofőr - a párizsi Ritz szálló helyettes biztonsági főnöke, Henri Paul - súlyos ittassága és gyorshajtása okozta balesetnek minősítette az 1997. augusztus 31-i tragédiát.

Mohamed Fayed azonban nem vonult vissza, és amikor a londoni felsőbíróságon február végén meghallgatták, a királyi családtól Tony Blair volt miniszterelnökön és a francia mentősökön át Európa és Amerika szinte összes titkosszolgálatát bűnrészesnek nevezte az általa vélelmezett gyilkosságban. Kitüntetett helyet biztosított Fülöp hercegnek, akit "rasszistának és nácinak" nevezett, és aki szerinte a merényletet kitervelő és végrehajtó egész hálózat élén állt.

Baker lordbíró azonban hétfőn, a mintegy 250 tanúvallomás során elhangzottakat összegezve kijelentette: Fayed állításai "olyan látványosan megalapozatlanok", hogy nem érdemes velük tovább foglalkozni.

A mostani brit felsőbírósági eljárás a végső mozzanata a Diana-ügy vizsgálatának. A halottkémi minőségben eljáró bíró hétfőn az esküdtszékkel ismertette az általa levont következtetéseket, és az esküdtek hozzák meg ennek alapján végleges döntésüket. Ez napokig eltarthat.