Azonosították Politkovszkaja gyilkosát

Vágólapra másolva!
Azonosították a 2006-ban megölt orosz újságíró, Anna Politkovszkaja gyilkosát, de elfogni és letartóztatni továbbra sem tudták a hatóságok. Az újságíró a csecsen kérdéssel foglalkozott.
Vágólapra másolva!

Azonosították Anna Politkovszkaja, a Novaja Gazeta újságírójának gyilkosát - erősítette meg pénteken Moszkvában a legfőbb ügyészség szóvivője, akinek elmondása szerint a hatóságok mindent elkövetnek az illető fellelése és letartóztatása érdekében. Politkovszkaja, a Novaja Gazeta egykori munkatársa a csecsenföldi konfliktus és az emberi jogok csecsenföldi megsértéseiről írt oknyomozó cikkekkel szerzett magának hírnevet. 2006. október 7-én ölték meg annak a háznak a kapualjában, ahol lakott.

Petrosz Garibjan, az orosz ügyészség illetékes nyomozója már tavaly ősszel elmondta: a Politkovszkaja-gyilkosságot gyakorlatilag felderítették, tudják, hogy kinek volt része benne, sőt azt is, ki hajtotta végre a gyilkosságot, bár az illetőt még nem sikerült kézre keríteni. Ugyanakkor mind a Novaja Gazeta szerkesztősége, mind más sajtószervek rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy Politkovszkaja nyilvánvalóan bérgyilkosságnak esett áldozatul, s nem elég a végrehajtókat felderíteni, hanem meg kell találni, meg kell nevezni és felelősségre kell vonni a megrendelőket is.

Vjacseszlav Szmirnov szóvivő abból az alkalomból tért ki a Politkovszkaja-ügyre, hogy a moszkvai helyőrség katonai bírósága pénteken tárgyalt egy vizsgálati fogság meghosszabbítására vonatkozó ügyészségi indítványt. Az érintett Pavel Rjaguzov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat volt tisztje. Rjaguzovot tavaly nyáron emberrablás, hivatali hatalommal való visszaélés és lakásba való jogtalan behatolás miatt vették őrizetbe, de Szmirnov közlése szerint időközben a Politkovszkaja-ügyben is vádat emeltek ellene.