Kérdőre vonná a magyar nagykövetet Slota

Vágólapra másolva!
A pozsonyi magyar nagykövettől vár magyarázatot Ján Slota pártja a pilisszentkereszti Szlovák Ház ügyében. A helyi polgármester ugyanis új helyre akarja költöztetni a házban lévő szlovák önkormányzatot és pávakört, miközben a kisebbségi önkormányzat vezetője maradni szeretne a régi épületben.
Vágólapra másolva!

Be akarja kéretni a a szlovák külügyminisztériumba a pozsonyi magyar nagykövetet Ján Slota pártja. A magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a pilisszentkereszti Szlovák Ház átköltöztetését célzó törekvések magyarázatára kíváncsi.

Slota égbekiáltó diszkriminációnak, dörzsölt jogtiprásnak és "az utolsókat lélegző" magyarországi szlovák nemzeti kisebbség elleni lépésnek nevezte a tervet. Szerinte "a magyar sovinizmus nacionalista és diszkriminatív politikájának budapesti példáját" követi a pilisszentkereszti önkormányzat. A történtek ellenkeznek a két ország alapszerződésében rögzítettekkel - állítja Slota.

Az SNS meglepőnek találja, hogy a nemzetközi közösség tétlenül nézi a magyarországi szlovákok "jogainak eme szemmel látható korlátozását", nemkülönben a szlovák nyelv elleni oktatást érő támadásokat, a szlovák pedagógusok nyelvpótlékának megvonását és a szlovák kulturális rendezvények akadályoztatását, ezért felszólítja az Európai Unió intézményeit és az Európai Parlament szlovák képviselőit, "ébredjenek fel végre" és védjék meg a magyarországi szlovákok maradék jogait.

A szlovák többségű településen a polgármester a falu központjában álló Szlovák Házból másik épületbe akarja költöztetni a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat és a Szlovák Pávakör irodáját. A kisebbségi önkormányzat vezetője azonban méltánytalannak tartja a helyi általános iskolában kialakított irodákba költözést, és emiatt levelet írt a Miniszterelnöki Hivatalnak.

A helyi polgármester szerint az új helyen másfél millió forintért felújított irodák várnák a szlovák mellett a német kisebbségi önkormányzatot is, a felszabaduló épületet pedig közösségi célokra hasznosítanák. Lendvai József korábban azt mondta, szlovák önkormányzat vezetője elégedetlenségének hátterében helyi hatalmi törekvések és egyéni érdekek húzódnak.