Kisöpörné a milíciákat Bászrából a kormány

Vágólapra másolva!
Fegyveres akciót indított az iraki kormány Bászrában, hogy megtisztítsa az ország második legnagyobb városát a különféle milíciáktól, köztük a a Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok vezette Mahdi Hadseregétől. A brit hadsereg, amely decemberben vonult ki a városból, egyelőre csak megfigyelőként szemléli az eseményeket.
Vágólapra másolva!

Súlyos harcok robbantak ki kedden a dél-iraki Bászra városánál az iraki biztonsági erők és a Mahdi Hadserege nevű síita milícia fegyveresei között. A rendőrség megerősítette, hogy a kormányerők kedd virradóra hadműveletet indítottak a város al-Tamija negyedében, amely a Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok vezette milícia fellegvárának számít. Katonai illetékesek szerint a kormányerők meg akarják tisztítani a várost a fegyveres csoportoktól.

A másfél millió lakosú Bászra Irak második legnagyobb városa, egyben az ország kapuja a Perzsa-öböl felé vezető vízi úton. Az elmúlt időszakban a síita muzulmán fegyveres bandák egymással versengtek a város ellenőrzéséért, a katonaság pedig most arra vállalkozott, hogy kisöpörje onnan a különféle milíciákat.

Núri al-Máliki iraki miniszterelnök hétfőn Bászrába látogatott, és fogadkozott, hogy a kormány visszaállítja az ellenőrzést a város felett, amely térségében található az iraki olajforrások zöme. Az Irakban állomásozó brit hadsereg szóvivője, Tom Holloway szerint a kormányfő kedden is Bászrában tartózkodott, hogy felügyelje a tisztogató hadműveletet. Egyelőre nem érkezett hír arról, hogy a város környékén leállt volna az olajkitermelés.