Engedetlenséget hirdetett Irakban Muktada asz-Szadr

Vágólapra másolva!
Országos engedetlenségi kampány meghirdetésével válaszoltak Muktada asz-Szadr hívei az iraki kormány támadásaira. A radikális hitszónok parlamenti frakciója a hadjárat leállítását követeli.
Vágólapra másolva!

Országos polgári engedetlenségi kampányt hirdettek kedden Irakban Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok hívei, mert a kormány hadserege támadást intézett Bászrában a Szadrhoz hű síita milícia ellen, és megkezdte a Mahdi Hadserege nevű milícia tagjainak őrizetbe vételét.

A szadristák parlamenti frakciójának vezetője követelte felhívásában a katonai akció leállítását és az őrizetbe vett milíciatagok szabadon bocsátását.

Tűzszüneti megállapodás van érvényben a kormány fegyveres erői és a Mahdi Hadserege között. Nagyrészt ennek a fegyvernyugvásnak volt köszönhető, hogy az utóbbi hónapokban sokkal kevesebb volt az erőszakcselekmény, mint a korábbi hónapokban, években. A szadristák parlamenti frakcióvezetője a tűzszüneti megállapodás súlyos megsértésének nevezte a kormányhadsereg keddi bászrai és bagdadi akcióit.