Kémkedéssel vádolnak az oroszok egy testvérpárt

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek Oroszországban ipari kémkedés miatt egy amerikai állampolgárságú orosz testvérpár ellen. A fivéreket azzal gyanúsítják, hogy titkos gazdasági adatokat gyűjtöttek külföldi olajvállalatok számára, hogy előnyhöz juttassák azokat az oroszokkal szemben.
Vágólapra másolva!

Ipari kémkedés miatt vádat emelt az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egy amerikai állampolgárságú orosz testvérpár ellen. Az egyikük egy kőolajipari társaság angol részének a munkatársa, a másik a British Council egyik projektjének vezetője.

Az FSZB szerint a két férfi titkos kereskedelmi-gazdasági adatokat gyűjtött külföldi kőolaj- és gázipari társaságok számára, hogy azokat előnyhöz juttassa orosz versenytársaikkal szemben. A Zaszlavszkij fivéreket március 12-én vették őrizetbe. A fivéreket még aznap szabadlábra helyezték, miután vállalták, hogy nem hagyják el az országot.

Ezt követően szerdán a TNK-BP Rt-nél - amely az egyik fivér munkahelye - házkutatást tartottak. Ennek során az ipari kémkedést alátámasztó bizonyítékokat találtak, többek között orosz államhatalmi és közigazgatási szervek dokumentumainak másolatait, valamint külföldi katonai-védelmi főhatóságok és a CIA munkatársainak névjegyeit - közölte az FSZB.

Moszkvai megfigyelők arra emlékeztettek, hogy a csütörtökön nyilvánosságra került ügy ronthatja a külföldi befektetők Oroszország iránti bizalmát. A befektetőket amúgy is óvatosságra intette, hogy a Shell, illetve a BP erős orosz nyomásra tavaly kénytelen volt lemondani a konviktai kőolaj- és földgázlelőhelyben, illetve a Szahalin-2 projektben birtokolt részéről. Ráadásul nemrég erős orosz nyomás nehezedett a British Councilra is.